Categorieën
Intern

Repair Café

Eind 2015 zijn er verdeeld over 22 landen ruim 950 Repair Cafés. Wereldwijd zetten zo’n 13.500 vrijwilligers zich onder de vlag van het Repair Café in voor minder afval en meer repareren. Zaterdag 18 december staat het laatste Repair Café van dit jaar op de agenda. Reduceer dit jaar nog je ecologische voetafdruk en sleep je kapotte spullen mee naar Kreek om ze te laten repareren. Dat spaart geld uit en last but not least, je spaart het milieu ook nog eens.

Waarom een Repair Café?

In Nederland gooien we ontzettend veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is, en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem. Mensen weten niet meer hoe dat moet. Reparatie- kennis verdwijnt snel. Mensen die deze praktische kennis nog wel bezitten, worden door de maatschappij niet altijd even hoog gewaardeerd en staan vaak zelfs ongewild aan de kant. Hun ervaring wordt niet of nauwelijks benut.

Het Repair Café brengt daar verandering in! Mensen die anders misschien aan de kant staan, doen weer mee. Waardevolle praktische kennis wordt overgedragen. Spullen worden langer bruikbaar gemaakt en hoeven niet te worden weggegooid. De hoeveelheid grondstoffen en energie die nodig is om nieuwe producten te maken, wordt beperkt. Evenals de CO2-uitstoot. Want bij het fabriceren van nieuwe producten – en het recyclen van oude – komt CO2 vrij.

In het Repair Café leren mensen op een andere manier naar hun spullen te kijken. En er opnieuw de waarde van in te zien. Het Repair Café draagt bij aan een mentaliteits- verandering. Die is noodzakelijk om mensen enthousiast te maken voor een duurzame samenleving.

Maar bovenal wil het Repair Café laten zien dat repareren leuk is, en vaak heel makkelijk. Kom het ook eens proberen!

Zaterdag 19 december is er weer een Repair Café in cultuur- en ontmoetingscentrum Kreek, Weverstraat 24 te Oosterbeek. Om één uur in de middag gaan de deuren open voor bezoekers en om een uur of vijf hopen we weer veel mensen blij gemaakt te hebben met hun gerepareerde spullen.