Wilt u exposeren in Kreek of een kunstwerk kopen? Of heeft u andere vragen over de kunst in Kreek? Mail dan naar: kunst@kreekoosterbeek.nl
Elke eerste dinsdag van de maand: Kunstkoepel: De eerste dinsdag van de maand wordt er traditioneel een Kunstkoepelavond georganiseerd. Over het algemeen zijn deze avonden goed bezocht en gezellig. De ene keer is er een nieuwe expositie en wordt deze geopend en wordt de kunstenaar gevraagd meer over zijn of haar werk te vertellen, de andere keer wordt er een onderwerp verder uitgediept.
De deur is open om 19:30 en het programma begint om 20:00. Toegang is 4 euro inclusief een een kopje koffie of thee.
Wilt u op de hoogte gehouden worden van deze avonden? Vul dan hier uw e-mailadres in en u krijgt maandelijks een uitnodiging met daarin het onderwerp van de avond beschreven.
Bekijk hier de laatste uitnodigingen.
Nu te zien in Kreek
Van dinsdag 4 februari t/m zaterdag 29 februari: Expositie: ‘Leeft Oosterbeek in het verleden?’
In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, inmiddels 75 jaar geleden. Nog maar enkele van de veteranen die deelnamen aan de strijd tegen de vijand zijn nog in leven. Wij vieren nu dat we sinds 1945 weer in vrijheid leven, dat we samen verantwoordelijk zijn om dat besef van vrijheid door te geven aan nieuwe generaties.

Op dinsdag 4 februari is deze tentoonstelling geopend in cultuur- centrum Kreek in Oosterbeek. Met werken van 9 studenten van verschillende ArtEZ-studierichtingen. De studenten hebben tijdens een interdisciplinair project ansichtkaarten gemaakt in Oosterbeek. Oosterbeek is gekozen vanwege haar belangrijke rol in de Tweede Wereldoorlog. Het project heeft als hoofdthema ‘Kritisch Herdenken’. De centrale vraag van de studenten was: Leeft Oosterbeek in het verleden? Ansichtkaarten kunnen gelden als een souvenir uit ‘een andere wereld’, een wereld waar je tijdelijk bent en het thuisfront laat delen in de bezienswaardigheden op reis.

Uitvergrotingen van deze ansichtkaarten vormen de expositie. Onderdeel van dit project was ook een bezoek aan de kunstenaarsateliers in de Reijenga MAVO en bij kunstverzamelaars thuis; ze gingen naar de donderdagmarkt op het Stadhuisplein om mensen te interviewen en ze bestudeerden oude kaarten uit de WOII om de veranderingen in het dorp te ontdekken.
De tentoonstelling is te bezichtigen van dinsdag 4 februari tot en met zaterdag 29 februari tijdens de reguliere openingstijden van dinsdag tot en met zaterdag van 13 tot 17 uur.
Van dinsdag 5 november t/m zaterdag 1 februari: “De hoogste tijd!” van Jerome Symons
Jerome Symons woont en werkt in Arnhems Buiten, het voormalige KEMA-terrein, net buiten Oosterbeek. Hij heeft een groot aantal beelden gemaakt voor de publieke ruimte in binnen- en buitenland. Symons maakt sculpturen, installaties en videowerk. Ook publiceert hij regelmatig over kunst. Hij is geboren in 1949 in Nijmegen en volgde de Rietveld Academie.
In Arnhem staan monumentale werken van zijn hand aan de zuidkant van de John Frostbrug en aan de Visserslaan in Malburgen-Oost. In het Openluchtmuseum staat zijn monument voor de evacuatie van Arnhem in 1944, zijn allereerste opdracht (1984). Ook voor tal van andere steden heeft hij beelden gemaakt, zoals het mensenrechtenmonument in Zaanstad, het vredesmonument in Bergen op Zoom, een beeldengroep bij het theater in Den Helder en een groot werk bij het gemeentehuis in Den Burg op Texel.
Als beeldhouwer heeft hij zich toegelegd op sculptuur voor de openbare ruimte. Daarover zegt hij: “Werken in en voor de openbare ruimte is voor mij vooral een daad van vriendschap”. Hij voegt de daad bij het woord met verschillende materialen als steen, staal, brons en aluminium; vaak in combinatie. De karakteristieken van de omgeving zijn vaak aanleiding voor het beeld waarin uiteindelijk vele lagen van betekenis samenkomen.
Als kritisch denker neemt hij met regelmaat deel aan het debat rond kunst en cultuur.
Jerome Symons werkt de laatste jaren vooral in het buitenland; aan projecten, opdrachten en als deelnemer aan internationale sculptuursymposia. Hij maakte sculpturen in o.a. Libanon, Dubai, Zuid-Korea, Brazilië en Mexico. Dit jaar werkte hij in China en in Turkije, een land waarmee hij een bijzondere band heeft. Zowel in Ankara als Istanbul heeft hij meegewerkt aan grensverleggende projecten. Hij neemt dan deel als initiator en curator voor tentoonstellingsprojecten in de openbare ruimte, zoals de Ankara International Public Art Manifestation.
Zijn installaties en videowerken hebben vaak een socio-politieke inslag. Thema’s als vrouwenemancipatie, vrije meningsuiting en surveillance-staat komen op poëtische wijze aan de orde. Maar hij ziet zijn video’s toch vooral als “verkenningen van de ruimte op een korte tijdlijn”.
Als adviseur voor kunst in de openbare ruimte was hij verbonden aan het Amsterdams Fonds voor de Kunst en sinds 2005 is hij partner in Wiseguys Urban Art Projects, een adviesbureau voor kunst in de openbare ruimte.
Ogenschijnlijk oogt zijn werk eenvoudig maar het is altijd gelaagd en heeft een filosofische basis. Een vleug humor en melancholie kun je in zijn gehele oeuvre terugvinden. Hoewel zijn beelden altijd blijk geven van de liefde voor materie en zwaarte, valt er door de toeschouwer tegelijkertijd een verlangen naar iets hemels of esoterisch in te ontdekken. De combinatie van monumentaliteit en lichtvoetigheid brengt werelden bijeen van uitersten. Van striptekening tot grottekening, van Moai tot Brancusi of van zwerfkei tot asteroïde. Stenen komen hoe dan ook steeds terug in zijn werk. Verscheidenheid is zijn kenmerk. Een denker en conceptualist is hij vast en zeker, maar wonderlijk genoeg evenzeer een ambachtsman. Ra, ra, hoe kan dat? De letter, het schrift, de taal, het beeld en het nabeeld beschouwt hij als ondeelbaar basismateriaal. Of een andere vergelijking op basis van engagement: wereldbeschouwing en kunstbeschouwing als loten van dezelfde stam, de kunstenaar en de kunstcriticus in één persoon verenigd, beeldruis als testbeeld.
Overal in Kreek is zijn werk dan vinden: in de vitrinekasten, boven de bar en op het podium. En op: www.jeromesymons.com
Solo-expositie van 3 september t/m 2 november 2019: “Lachende Bloemen” van Bram Groeneveld
Het is ons een genoegen om in betrekkelijk korte tijd opnieuw een tentoonstelling te maken van de inmiddels bij ArtEZ net afgestudeerde Bram Groeneveld. Immers een jaar geleden stelde hij ook al bij Kreek tentoon en hij was toen nog net een 3e jaars student. Het is alleszins opmerkelijk welke veranderingen zijn werk intussen heeft doorgemaakt. Net zo opmerkelijk als het is dat zijn werk tegelijkertijd heel standvastig en eigen blijft. Bram trekt z’n eigen spoor.
Heel kenmerkend aan de voorafgaande expositie is dat het werk zowel een soort lichtheid en tevens een zwaarte bezit. Het is landschappelijk, aards en stenig en heeft een bruut soort oerkracht. Maar een kracht waarop de mens nog nauwelijks invloed uitoefent. De mens verplaatst zich in dit landschap met een maanwagen en is oneindig op reis. De stenen vertegenwoordigen een concrete wereld waarin ze zijn, wat ze zijn. Hard en vaak ruw. En daar heeft menig mens het zo moeilijk mee. Een mens neemt z’n toevlucht graag tot een gedroomde wereld als ontsnappingsroute. Weg van het drukke, hectische en stressvolle moderne leven. De mensen gaan dan met een hoop fantasie en verbeelding z’n eigen wereld verzinnen.

Bram gebruikt ook zijn eigen fantasie en stelt zichzelf alsmaar de vraag wat wij hier in dit ondermaanse eigenlijk doen of zoeken? Die vraag is deels onschuldig en naïef, maar net zo goed spiritueel en heus. Er spreekt een grote zorg uit omdat de mens zich maar moeilijk goed kan verbinden met het universum en eigenlijk met alles wat hij zelf niet is. Welke rol vervult de mens hierin? Als er iets is wat intrinsiek hoort bij de kunst dan is het wel dat ze probeert alles te doorzien en bestudeert wat menselijkheid nou eigenlijk is. En als er nou iets is wat Bram nu een passend en bemoedigend cadeau vind voor de mens, dan is dat een bloem! De bloem versus de steen…
Het zal de mensen die zijn eerdere werk zagen onmiddellijk opvallen dat de zwaarte van het eerdere werk plaats heeft gemaakt voor iets heel lichts. Dat er voor de vaak wat volle- en donkere schilderijen, nu volop kleurige, opgewekte tekeningen voor in de plaats gekomen zijn. En in die tekeningen zit veel licht en hoop. Kom dat vooral met eigen ogen beleven!
Zoals te doen gebruikelijk op een opening gaan we in op de motieven van de kunstenaar en zullen er foto’s en video’s worden getoond met thema’s en voorbeelden van de dingen die hem inspireren.
De tentoonstelling is te bezichtigen in het cultuur- en ontmoetingscentrum Kreek vanaf dinsdag 3 september t/m zaterdag 2 november tijdens de openingstijden.
U bent van harte uitgenodigd voor de opening op dinsdag 3 september om 20:00 uur. De deur is open om half 8. De entree bedraagt 4 euro p.p. ten behoeve van stichting Kreek.
Openingstijden Kreek:
Dinsdag t/m zaterdag van 13:00 tot 17:00 uur
Gratis entree
De koffie staat klaar!
Expositie van 4 juni t/m 27 juli: ‘Golden Years’ Filmposters uit Hollywoods gouden jaren

Film is magisch! Vooral als de beleving van de film zoveel emotie bij de kijker oproept, dat die belevenissen ‘echter dan echt’ zijn. Dat de zee blauwer is dan in het echt. Dat je zo voor het eerst een heuse aardbeving meemaakt, schipbreuk lijdt, of onder vuur ligt. Dat de vlinders in je buik door een schoonheid op het witte doek veroorzaakt kunnen worden. Vele celluloid helden en heldinnen leven voor eeuwig verder.
En hoe kom je aan de weet wat de Cinema wekelijks aan nieuwe avonturen biedt? Wat is er te doen in de Bios?
Jarenlang was het medium hiervoor de Filmposter. Al dan niet opgeschaald door een bioscoopschilder. De poster is een ware typografische kunstvorm. In één blik moet de aandacht gevestigd worden op de film. Die moet je echt gaan zien… En terugkijkend wordt zo duidelijk dat dit medium een prachtig tijdsbeeld schetst. Zowel de stijl van de vormgeving als de inhoud bieden zo een kleurrijk en heel divers palet.
Van 4 juni tot en met 27 juli laat Johan Wolthuis uit Arnhem een klein deel van zijn omvangrijke verzameling klassieke filmposters in Kreek zien. De oudste exemplaren dateren van begin jaren vijftig. Ook zullen er posters hangen uit de jaren zestig en zeventig.
De posters laten voornamelijk 70 mm Hollywoodfilms zien, technisch perfect uitgevoerde films door vakkundige filmmakers. Technisch gezien is de 70 mm film twee keer zo breed als de gewone film. Veel meer details krijgen zo alle aandacht. Veel bekende en grote films zijn daar dan ook op geschoten: 2001: A Space Odyssey (1968), The Sound of Music (1965), Ben Hur (1959) en bijvoorbeeld ook Quentin Tarantino’s The Hateful Eight (2015) in Ultra Panavision 70. In de VS zijn er speciaal voor deze film weer 100 bioscopen uitgerust met 70 mm projectoren.
Expositie van 2 april t/m 25 mei: “Met vallen en opstaan” van Wout Herfkens en Ellen Grote Beverborg
Over vergankelijkheid en groei
Vanaf dinsdag 2 april is er een nieuwe expositie in Kreek, dit keer een duo-expositie van twee Oosterbeekse kunstenaars. Zowel Wout Herfkens als Ellen Grote Beverborg zullen op de opening tijdens de Kunstkoepelavond op dinsdag 2 april hun werk toelichten.
Beelden van Wout Herfkens
Vanuit zijn interesse in (zen) boeddhisme verbeeldt Wout Herfkens de voor hem essentiële thema’s in het menselijk bestaan: het lijden, de dood en de verlossing. Op zowel een ernstige- als een lichtvoetige wijze weerspiegelen de beelden zijn kijk op de wereld, op religie en mystiek. Alledaagse taferelen verkrijgen zo een melancholische lading en betekenis, verwijzend naar religieuze aspecten. Er kleeft vaak iets ongemakkelijks en verborgens aan de scenes en hun herkomst. Net als in films speelt er op de achtergrond een soort ondoorgrondelijke suspense mee.
Voor de vervaardiging van zijn beelden maakt hij vrijelijk gebruik van heel verschillende materialen. Van traditioneel en typisch beeldhouwers materiaal tot stoffen en speelgoed.
Wout Herfkens maakt meestal kleine beelden die in de beperkte omgeving van zijn atelier ontstaan. Harige vachten, glibberige druppels lijm en ruwe klei maken de beelden weerbarstig en ietwat vies. Soms maakt hij ook installaties die de beelden een heel eigen universum geven. Het gaat hier over vergankelijkheid.
Schilderijen van Ellen Grote Beverborg

Grosso modo schildert Ellen landschappen. Haar liefde voor het landschap als onderwerp vindt zijn oorsprong in haar jeugd in Twente. Ze schildert eigenlijk ‘tussenwerelden’, zoals ze dat zelf noemt. De speciale ruimtelijke werking van voor- en achtergrond maakt haar werk energiek en meerduidig. Van zinnelijk tot etherisch. De gevoelswereld achter de direct zichtbare- en fysieke wereld. Ze is juist geïnteresseerd in de werkelijkheid achter de zichtbare wereld. Een werkelijkheid die door het schilderen zelf als medium bestaansrecht en zeggingskracht krijgt. Zij werkt voornamelijk met acrylverf en voegt soms ook andere mediums en fotofragmenten aan de verfhuid toe. De huid van haar schilderijen is doorwerkt en gelaagd. Een delicate combinatie van ondoordringbaarheid en transparantie. Soms ook gebruikt ze de impasto techniek en blijft de kwaststreek herkenbaar. Details krijgen vaker een belangrijkere rol dan de rol die ze doorgaans vervullen.
De schilderijen komen harmonisch over, worden bevolkt door min of meer normale rekwisieten zoals bloemen, bomen en dieren. Maar ze zijn bij nadere aanschouwing verre van onschuldig.
De tentoonstelling is gratis te bezichtigen vanaf dinsdag 2 april t/m donderdag 30 mei tijdens de openingstijden.
Locatie: Cultuur- en ontmoetingscentrum Kreek, Weverstraat 24 in Oosterbeek
Datum: dinsdag 2 april t/m donderdag 30 mei
Kosten: gratis te bezichtigen tijdens openingstijden
Openingstijden: van dinsdag t/m zaterdag van 13:00 tot 17:00 uur en tijdens activiteiten
Bekijk hier eerdere exposities:
Expositie “Omsloten Tuin” van 5 februari t/m 30 maart 2019
Schilderijen en objecten van Leon Tebbe
Vanaf dinsdag 5 februari is er een nieuwe expositie in Kreek, dit keer een solo-expositie met twee- en driedimensionaal werk van Leon Tebbe uit Arnhem.
Tebbe (geboren te Breda in 1949), woont en werkt in Arnhem, en studeerde aan de Akademie voor Beeldende Kunsten Arnhem van 1969 tot 1974. Hij heeft gedoceerd aan Artez Arnhem van 1991 tot 2013.
Gouache op kleine panelen

Leon Tebbe heeft onlangs een schitterende serie gouaches afgerond. Onderwerp is zijn eigen tuin; wat normaal besloten ligt onder mos en plantenresten tovert hij in gedempte maar rijke kleuren om tot sprookjesachtige geheimzinnige schilderijtjes in gouache.
Tebbe over het materiaal: “Gouache is een waterverf. Ze bestaat uit pigment, vulstof en een bindmiddel (arabische gom). Ze is een sneldrogende dekkende verf (met weinig water gemengd) waarbij de kleur iets lichter wordt. De kleuren kunnen tot op zekere hoogte over elkaar heen worden aangebracht. Ook is het mogelijk de verf met veel water transparant te laten zijn.”
Juwelenkistjes
In de vitrinekasten exposeert Tebbe wat hij zelf noemt “juwelenkistjes”. Houten doosjes die hij belijmd heeft met details van afdrukken van eigen houtsnedes.
Expositie “Tronies” van 6 november 2018 t/m 2 februari 2019
Tekeningen en schilderijen van Beatrijs van den Bos & keramiek van Marianne Horsman-Wagener
Beatrijs van den Bos uit Oosterbeek heeft van 1979 – 1984 grafische vormgeving gestudeerd bij Artez in Arnhem. Ze werkte jaren mee aan het illustreren van vele tijdschriften, o.a. de Opzij. Hier deed ze een strakke werkdiscipline op; eigen aan het werken in opdracht met de altijd op de loer liggende ‘deadlines’. Na een periode van 20 jaar besloot ze vrijer te gaan werken. Beatrijs ging een schrijfopleiding volgen en begon eigen verhalen te vertellen en die te illustreren. Fictie, fabels en sprookjes komen aan bod, maar ook haar eigen dagboeknotities leveren stof tot inspiratie. Soms lopen in deze verhalen realiteit en fantasie dwars door elkaar heen. Graag wil ze met haar verhalen als het ware diepere lagen als levenswijsheden aanboren en vastleggen.In de vitrine worden tevens keramieken beeldjes getoond van Marianne Horsman-Wagener uit Doorwerth. Traditiegetrouw worden beide kunstenaars tijdens de opening geïnterviewd en zal er gelegenheid zijn om verder met de makers in gesprek te gaan. Verder wordt er filmmateriaal vertoond waarin de idee van tronies en sprekende koppen uit de verf komt. Van de buikspreker tot bijvoorbeeld robots die menselijke emoties oproepen en dienstbaar zijn om eenzaamheid te bestrijden. Achter tronies gaat veel schuil. Veel ziele roerselen, veel geheimen en veel kwetsbaars.


In Kreek zijn de komende drie maanden een grote hoeveelheid kleine, van realistische tot sprookjesachtige portretten te zien. Zelf noemt Beatrijs dit ‘Tronies’. Al in de 17e eeuw noemde men fantasievolle boertige koppen Tronies. Rembrandt, van Ostade, Brouwers en al daarvoor Leonardo Da Vinci, wie kent ze niet? Exclusief in deze tentoonstelling zijn de nagetekende poppenkastpoppen die met de bijpassende voorbeelden geëxposeerd worden. De poppen komen uit de verzameling van echtgenoot Jeroen Hendriksen die ze al jarenlang verzamelt. Bij menigeen zullen deze poppen wel jeugdherinneringen oproepen.
De beeldjes van Marianne Horsman, fantasievolle handgevormde geglazuurde objecten, passen wonderlijk goed bij deze poppenkastpoppen en ze zijn te zien in elkaars nabijheid in de twee vitrines. Op verzoek van Frans Klerkx van stichting Kunstkoepel heeft Marianne de afgelopen maanden gewerkt aan nieuw werk. Dat maakt nieuwsgierig!
Expositie: ‘De Taal van stenen’ Bram Groeneveld en Frans Klerkx: 4 september t/m 3 november
“Een groot kind, veilig en warm reizend in een oneindige ijskoude wereld”Over Bram Groeneveld:
Tekeningen en schilderijen van Bram Groeneveld

Bram Julian Tobias Groeneveld maakt schilderijen en tekeningen waarin hij zijn dromen van een andere wereld verbeeldt. Aangezien de werkelijkheid hem te langzaam gaat geeft hij die een zetje zodat hij al bij leven in de wereld van de toekomst rond kan dwalen. En wij met hem.
Bram is 4e jaars student aan de kunstacademie Artez in Arnhem.
Tijdens de KunstKoepelavond op dinsdag 4 september wordt zijn tentoonstelling geopend. De kunstenaar is dan aanwezig en er zal aan de hand van zijn essay ‘De Taal van Stenen‘ getracht worden meer duidelijkheid omtrent zijn wereldbeeld te krijgen.
Over Frans Klerkx

De Oosterbeekse kunstenaar Frans Klerkx exposeert tijdens deze tentoonstelling in de entree in de vitrinekasten objecten, veelal gemaakt van afvalkunst. Klerkx is van huis uit een fijnschilder. Na 30 jaar stillevens te hebben geschilderd is hij naast het schilderen begonnen met het maken van objecten.
Expositie: ‘ZACHTAARDIGE Tegendraadsheid’ van Hent van den Berg: 5 juni t/m 1 september 2018
Als je houdt van de magie van het alledaagse en het vanzelfsprekende, geen kunstenaar wilde worden maar het altijd al was en de eeuwige jeugd kunt vertolken, dan moet je haast wel Hent van den Berg zijn. Dan is de kroontjespen het te bespelen instrument en levert de notenboom die prachtige diepbruine inkt die elke tekening het eeuwige leven gunt. Zo zal je hand zich vanzelfsprekend en direct verbinden met het oog en de waarneming. De lijn die zo een eigen weg vindt en als een rode draad loopt door al zijn zoektochten en experimenten, is de lijn als de noodzakelijke verbinding tussen tekenen en getekend worden.
Zelf spreekt Hent over een speelse tegendraadsheid en doelt daarmee op het verweer tegen het leven dat hem heeft getekend. In zijn jeugd waren het de verschrikkingen van de oorlogsjaren en de periode direct daarna die zo het leven tekenden. Zijn vitaliteit is de sterke motor die hem hielp om het eigenzinnige en onafhankelijke leven te leiden dat hem past als een soepel maatpak. Sinds begin jaren 70 bewoont Hent met veel plezier en liefde huis de Poel in Kesteren. Deze idyllische plek is een vrijplaats en klein paradijs nabij de uiterwaarden van de Neder-Rijn. Het werd een trefplaats waar de muzen feest vierden en er met diepe ernst voor het spel gekozen werd. Een tegenwicht tegen het klimaat waarin kunst tot hoogdravende en sacrale hoogte wordt verheven. Met ernstig bezwaar tegen de perverse prikkels die er van de commerciële kunstmarkt uitgaan. Een organische wereld waarbinnen Hents atelier een creatief universum is, en waar verleden en heden over elkaar buitelen.
Kom genieten van zijn prachtige tekeningen, van de portretten, paarden en penseelstreken. Maar ook van de gevonden voorwerpen, de aardse objecten die net zo herkenbaar en vanzelfsprekend zijn als verwonderlijk, quasi naïef en inventief.
Expositie van Joke Hak: Celebritys: 3 april tot en met 24 mei 2018
“ Celebritys “ Portretten van oude bekenden
Dekverf op papier, kartonnen bouwsels en keramiek
Vanaf 3 april tot en met 24 mei kunt u in de expositieruimte van Kreek portretten bewonderen van Joke Hak en in de vitrinekasten van de winkelruimte in Kreek keramiek van dezelfde kunstenaar. Dinsdag 3 april wordt tijdens de kunstkoepelavond de expositie geopend.
Joke Hak is opgegroeid met 3 schilderende broers en vader Cor Hak, die kunstschilder en beeldhouwer was. Hij hoorde bij de Haarlemse School en was een leerling van Kees Verwey. Joke heeft haar opleiding tekenen/ handvaardigheid genoten aan de’Witte Leli’ te Amsterdam.
Zij maakt veelal portretten in olieverf, acryl of gouache op papier van beroemde mensen aan de hand van foto’s en heeft zo altijd een onderwerp en model bij de hand. De portretten zijn ontdaan van glamour en kijken verwachtingsvol, soms kwetsbaar de wereld in.
Inspiratiebronnen hiervoor zijn foto’s uit muziek- en filmbladen.

Daarnaast maakt Joke hele fijne en levendige beeldjes in keramiek. Voor de beeldjes gebruikt zij ook wel foto’s maar niet altijd. Vaak heeft ze zin om een beeld te maken en begint ze gewoon maar zonder te weten wat het wordt.
Joke: “ Net als mijn portretten maak ik de beelden ook vaak aan de hand van foto’s. ik probeer er altijd iets ontroerends in te brengen en ook iets van humor.
• Voor het vissertje heb ik een oude familiefoto gebruikt waarop mijn broer heel vastberaden vooraan staat met zijn hengel. Hij is dan een jaar of 8 schat ik. Ik heb hem een legerjasje aangegeven uit de 1e wereldoorlog om hem weerbaar te maken.
• Orion is zo’n beeld waarvan ik niet wist wat het worden zou. Orion wordt vaak afgebeeld als een zwaardvechter. Hij heeft een pak aan met hemellichamen.
• Voor Sint Sebastiaan was een foto van een danser met nogal opengesperde ogen de inspiratiebron. Plus een bizarre middeleeuwse portrettenserie van martelaren die ik zag. Hij heeft een grijze onderbroek van de Hema aan om hem wat meer van deze tijd te maken. Met het hart wilde ik hem iets liefs meegeven en laten zien dat hij ondanks de rare Aktie een mooi hartje heeft.”
website: www.jokehak.nl
Expositie van Anke Wienk & Carel Lanters: Vormen en vertolken: van 6 februari t/m 31 maart 2018
Anke Wienk
Nog niet zo lang geleden was het feest in het cultuur- en ontmoetingscentrum Kreek met “10 Years After”. In de Weverstraat vinden inmiddels een decennium lang allerlei activiteiten plaats die mensen tot elkaar brengen.
Nu, na 10 jaar verwelkomen we opnieuw een oude, getrouwe ‘Kreker’: Anke Wienk. Anke was bij de start de eerste exposant in het kersverse centrum. En bij menige KunstSoosAvond was zij van de partij. Betrokken en geïnteresseerd volgde ze het gesprek en schroomde niet om door te vragen als er iets onduidelijk was of onbelicht bleef.
Anke ziet zichzelf als een ‘Vertolker in Beeld’. Al heel vroeg tekende en schilderde zij vanuit een innerlijke noodzaak de dingen om haar heen. Met name figuurstudies, portretten en landschappen. Mens en natuur staan altijd centraal. Intuïtief, verwonderd en vertrouwend op de eigen notie, groeide de vaardigheid om direct naar de waarneming te werken. Zij is iemand die met hetzelfde gemak tekent en verbeeldt als waarmee een schrijver z’n woorden kiest en opschrijft. In die directheid schuilt haar kracht. Het werk van de laatste jaren lijkt nog steeds direct naar de waarneming tot stand gekomen te zijn. Toch is dit niet meer altijd zo! Want zij ontwikkelde, meestal aan de hand van een thema, gewoon uit het blote hoofd getekend, op deze wijze veel vrij werk. Daarnaast vond ze het prettig om in opdracht portretten en illustraties te maken en privélessen te geven. Zij kreeg haar opleiding op de Rietveldacademie en de Rijksacademie in Amsterdam. Voor haar is die professionele scholing alleen maar ‘bijschaving’ geweest omdat ze haar eigen weg al van jongs af aan intuïtief zelf zocht. In die zin is zij een professioneel autodidact!
In de komende expositie zal het accent vooral liggen op haar geliefde thema Portret. Samen vormen die werken ook een portret van haarzelf.
‘Storytellers’

Simultaan aan deze nieuwe expositie wordt in de Vitrine een presentatie gemaakt van het werk van de beeldhouwer Carel Lanters (1955). Lanters is kunstenaar ‘pur sang’. Hij verrast ons telkens weer met zijn eigenzinnige sculpturale vormen. Naast zijn toonbeelden, in de vorm van maskers en lange bespeelbare stokken, gaat hij langzaam over in stokken met afsluitende vormen. Vormen, zoals een vrouwenlichaam of zijtakken die de stokken, gevonden in de natuur hem zelf dicteren. De stok/staf had en heeft in vele culturen een belangrijke betekenis. Zo kan de stok verwijzen naar macht, wijsheid en magie. Alleen werkzaam als een bepaalde aangewezen persoon deze stok gebruikt. Onmiddellijk komt de associatie met de oeroude Egyptische godheid Ptah naar voren. Ptah, is de keramist onder de goden en ook de brenger van de smeedkunst en de beeldhouwkunst. Ptah schiep de mensheid, vormde ze uit klei en blies er een goddelijke vonk in. Van hem werd ook gezegd dat hij de wereld schiep: “met gedachten uit zijn hart en woorden van zijn tong”.
De objecten in de vitrines hebben voor het eerst een liggende positie: Carel onderzoekt met zijn beelden de verschillende manieren van observatie, maar zeker ook de manieren waarop de observator een nieuw verhaal kan reproduceren.
Expositie van Eugène Terwindt: Gelaagde werkelijkheid: van 5 december 2017 tot 3 februari 2018
Na een aanvankelijke interesse en studie in architectuur koos Eugène Terwindt voor de afdeling Monumentale Kunst in Arnhem. (1964-1969)
In de daarop volgende jaren ontwierp hij geregeld kunstwerken in de openbare ruimte. Hij vat het kunstenaarsvak breed op, wat er toe heeft geleid dat hij in adviescommissies heeft gezeten en op verschillende academies heeft gedoceerd met het vak vorm- en kleurleer.
Naast deze cultureelmaatschappelijke functies heeft hij sinds zijn academietijd “vrije werken” gemaakt. Objecten, schilderijen en tekeningen, die vaak in series van enkele jaren tot stand zijn gekomen.
In de expositieruimte hangen tweedimensionale werken en in de vitrinekasten in de winkelruimte zijn tevens beelden te bekijken van Terwindt. U bent van harte welkom.
Expositie Lieke van Rooijen, Atelier Papoe: van 1 oktober tot 3 december 2017
Dansen met woorden en schilderen met stof. De werken van Lieke van Rooijen (Atelier Papoe) kenmerken zich door haar kleur- en materiaalgebruik, organische vormen en de wisselwerking tussen beeld en woord. Een kleine vijf jaar geleden heeft zij haar baan opgezegd om te ontdekken waar haar passies en talenten haar naartoe zouden leiden. Als autodidact is zij zich door gaan ontwikkelen in de textiele- en dichtkunst. Op geheel eigen wijze ontwerpt zij wanddoeken, kussens en combineert dit met gedichten en liedteksten. Door haar materiaal gebruik wil zij laten zien hoe gebruikt textiel een heel nieuwe uiting kan krijgen en de tand des tijds zijn eigen schoonheid kent. Haar werken zijn veelal geïnspireerd op zelfgeschreven gedichten en liedteksten of vice versa. Tijdens de expositie vindt u bij de meeste werken een gedicht, maar kunt u ook zelf de pen ter hand nemen. Laat u zelf en anderen beleven hoe woord en beeld elkaar kunnen beïnvloeden. Ervaar hoe het gevoel bij het beeld heel persoonlijk kan zijn en hoe woorden hier mede een invulling aan kunnen geven.
Naast vrij werk, werkt Lieke in opdracht. Zelf zegt zij hierover: ”Ik wil creëren, iets tastbaar maken. Ik vind het heel bijzonder als ik iemands emotie weet te vertalen, zodanig dat mijn opdrachtgever voelt dat ik hem of haar begrepen heb. Het mooiste compliment dat ik tot nu toe heb mogen ontvangen: “Het resultaat is voor ons onbetaalbaar.”
Expositie Klaartje Gilliams: van 4 juli tot 30 september 2017
Vogelkunst voor Kankeronderzoek
In juli augustus en september exposeert de Belgische multi-disciplinaire kunstenares Klaartje Gilliams werken uit haar collectie ‘vogels’.
Ook tijdens de kunstroute was haar werk te bewonderen in de Boschhoeve in Wolfheze.
Alle geëxposeerde kunst van Klaartje is te koop en de opbrengst komt ten goede aan het UMC Radboud Oncologie Fonds.
Klaartje exposeert haar kunst al door heel Europa en in juni, juli en augustus brengt zij haar vogelcollectie naar Renkum en Oosterbeek. Deze werken heeft zij ter beschikking gesteld om geld in te zamelen voor kankeronderzoek. Kom kijken en haal bijzondere kunst in huis waarmee u tevens een belangrijk doel steunt.
In Cultuur- en Ontmoetingscentrum Kreek in Oosterbeek is de collectie tentoongesteld gedurende de hele maand juli t/m september 2017. Binnenlopen kan van dinsdag t/m zaterdag van 13 tot 17 uur. Gratis entree. De opening van de expositie is op 4 juli in de Kreek om 20.00, adres Weverstraat 24 in Oosterbeek tijdens de speciale Kunstkoepelavond. https://www.kreekoosterbeek.nl/kunstkoepel/ .
Tussen 23 juli en 20 augustus is Kreek gesloten, dus een bezoek is dan helaas niet mogelijk.
Bekijk een aantal werken alvast op https://www.facebook.com/Vogelkunst4kankeronderzoek. Bieden op de beelden wordt gewaardeerd, prijzen voor de schilderijen zijn vanaf 1 juli bekend. Het onderzoek naar medicijnen tegen kanker kan ook gesteund worden via: het radboudoncologiefonds
Klaartje Gilliams maakt kunst in diverse technieken. In haar werk zijn vogels een terugkerend thema. Vogels zijn ook een hoofdthema in het leven van Marylou, sinds juli 2015 in behandeling voor borstkanker, o.a. in het Radboud UMC. Klaartje is door het persoonlijke verhaal van Marylou geraakt, door hun gezamenlijk thema ‘vogels’ hebben zij de vleugels ineengeslagen en deze expositie opgezet.

Expositie van Hadewych Roelofsen vanaf 2 mei t/m zondag 4 juli 2017
Hadewych Roelofsen woont en werkt in Renkum en is beeldhouwer, schilder en tekenaar. In 1998 studeerde ze een korte periode aan de kunstacademie, waarna ze als autodidact verder is gaan werken. Ze schildert in felle kleuren symbolisch en abstract werk in diverse formaten. Na 7 jaar intensief te hebben geschilderd is ze in de driedimensionale wereld gestapt. Ze verwerkt klei, brons, steen, hout en zilver in beelden en sieraden. Sinds enige jaren neemt ze ook deel aan beeldenroutes, waarbij er een nieuw thema is ontstaan in haar werk: dieren in een fantasievolle, naïeve stijl, die in een soort sprookjesachtige wereld lijken te leven. Vooral de wereld van het onderbewuste en de droomwereld spelen een belangrijke rol in haar werk. Niet via de ratio, maar via de gevoelswereld volgt ze impulsen die bijzondere aspecten van het zijn en het handelen bepalen. Vanaf 2 mei tot zondag 4 juni zijn er schilderijen van Hadewych te zien in Kreek. In de vitrinekast in de winkelruimte zijn kleine beelden en sieraden te bekijken. U bent van harte welkom. De entree is gratis. Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag van 13:00 tot 17:00 uur (afhankelijk van de activiteiten ook op andere tijden geopend)

Schilderijen van Raph de Haas van 7 maart tot 30 april 2017
Tijdens de opening op de KunstSoosAvond van de Kunstkoepel wordt deze Rotterdamse kunstenaar aan u voorgesteld. In een vraaggesprek met Raph zal worden ingegaan op zijn kunstenaarschap. Hij is tekenaar, schilder, illustrator, beeldhouwer, performer en theatervormgever; kortom een multitalent. Ook taal en poëzie zijn voor hem belangrijke bronnen. In zijn schilderijen zien we veel veranderlijke gestiek: metamorfoses van karakters, gezichten en houdingen. Meestal is er sprake van een centrale figuur die wordt weergegeven op een tekenachtige manier, ook al zijn de schilderijen heel schilderkunstig. Tekenen ziet Raph als mijmeren, het in gedachten verzonken zijn. Het werk is niet het resultaat van vooropgezet denken. Eerder is het andersom: van de kwast of de pen en via de hand gaat het heel direct en vloeiend naar het hoofd en niks is vooropgezet. Het liefst wil hij het gevoel hebben dat het werk zichzelf gemaakt heeft.
‘Raph de Haas behoort tot die kunstenaars die in hun werk eigenlijk dichter zijn. Zoals gedichten kunnen gaan werken bij herhaaldelijk lezen, zo kunnen zijn werken toegang verschaffen bij intensief gebruik. Kijk maar, er staat wat er staat. Maar wat staat daar?’
Expositie Trafiek van 4 januari t/m 4 maart 2017
Zes Arnhemse kunstenaars exposeren hun grafische werk in cultuur- en ontmoetingscentrum Kreek in Oosterbeek. Zij werken allen in een atelier in de Transformatie (het ateliergebouw aan de Van Oldenbarneveldtstraat in Arnhem). Zij noemen zich TraFiek (samenvoeging van de Transformatie en grafiek). De overeenkomst tussen Annemieke Daniels, Hildegard Hamstra, Edwim Peters, Johanneke Sanders, Jose Sprenkels en Gaby Stoveé is het werken met grafische technieken. Zij maken o.a. houtsneden, kartondrukken, monotypes en etsen, soms in combinatie met andere technieken. Allen werken vaak in zwart/wit.
De kunstenaars bieden een grote diversiteit aan onderwerp en uitgangspunt, formaat en stijl. De techniek blijkt zich goed te lenen voor zowel traditie als experiment. De inspiratie is stedelijk en natuurlijk, dagelijks leven en verbeelding, menselijk gevoel en abstractie. De formaten variëren van groot tot zeer klein. Er zijn afdrukken met grote heldere vormen met veel contrast, en werken met verfijnde lijnen en structuren met nuances. Hoe hun visies verschillen blijkt uit de volgende uitspraken: ‘Magie voedt mijn nieuwsgierigheid en roept nog meer vragen op.’, ‘Het is… tsja, het is gewoon kijken, goed kijken en doen ‘. ‘Hoe blijven we gelovig zonder sprookjes?’ Kom kijken naar de kunstwerken en zoek de kunstenaar bij deze uitspraken.
Van 4 januari tot 4 maart is het werk te zien in cultuur- en ontmoetingscentrum Kreek in Oosterbeek.
Liedewij van Eijck: van 4 oktober t/m 2 januari 2017
Van 4 oktober tot en met 2 januari vindt een solo expositie plaats in Cultuur- en Ontmoetingscentrum Kreek in Oosterbeek van uiteenlopend werk van Liedewij van Eijk. Liedewij is gefascineerd door het observeren, registreren
van gedragingen en subtiele veranderingsprocessen in mensen, dieren en objecten.
ArtEZ fine Arts- Vrije kunst
Als creatief non-conformist pur sang studeerde Liedewij vrije kunst aan de hogeschool voor kunsten ArtEZ in Arnhem. Vanaf 2011 begon ze te experimenteren met film, waarin haar interesse in de beweging en subtiele gedragskenmerken van honden een centrale rol speelt.
Portugal – Experimenten met bewegende beelden.
Eind 2013 vertrok Liedewij voor een verblijf van anderhalf jaar naar Portugal. Uit de samenwerking met kunstenaars en performers in en rondom Lissabon ontstonden allerlei conceptuele en experimentele films. Haar films zijn als bewegende beelden die de metamorfoses vastleggen die zich voortdurend rondom ons afspelen, maar waarvan wij ons zelden bewust zijn.
Atelierwerk – Chromatische tableaus
Na haar terugkomst uit Portugal is Liedewij gaan experimenteren met interacties tussen verschillende keurstoffen, oliën en water. Ze mengt deze verschillende mediums en laat deze langzaam in elkaar vloeien. Een proces dat steeds trager en trager verloopt en waarschijnlijk nooit helemaal tot stilstand komt. Haar chromatische tableaus zijn te vergelijken met geologische oppervlaktes van verre planeten.
Portugal – Zwerfafval project
Afgelopen jaar ontstond tijdens een kort verblijf in Portugal met collega-kunstenaar Frans Klerkx het ‘Portugees Zwerfafval Project’. Het nauwkeurig beschouwen, vergelijken, passen en meten van gevonden objecten vraagt om het loslaten van alle regels en het vinden van de perfectie in ‘wat er is’: combineren van individuele elementen tot een nieuw geheel; alsof ze voor elkaar gemaakt zijn.
Werk en leven
Buiten haar kunst maakt Liedewij instructiefilms en –illustraties en bouwt op dit moment haar ‘ver-huiswagen’, een eigen huis op wielen.
Expositie Frans Klerkx: 2 mei t/m 3 september
Frans Klerkx (Nijmegen 1952)(www.fransklerkxpaintings.com) is na 28 jaar fijnschilder (stilleven) vier jaar geleden een andere richting ingeslagen. Op zoek naar een meer dynamische stijl ontstonden kleine intuïtieve landschappen die later ook op grotere formaten werden geschilderd. In nog weer recenter werk; vooral kleine, van straatafval geassembleerde objecten, laat hij zijn absurdistische kant zien.
Naast een klein aantal stillevens en landschappen ligt de nadruk in Kreek vooral op de objecten. De 60 kleine objecten in de grote vitrine zijn ontstaan in samenwerking met Liedewij van Eijk (Klerkx&vanEijk) gedurende een 12 daags verblijf in Lissabon (met dank aan Peter Theebe voor de ondersteuning).
De expositie duurt t/m zaterdag 3 september. Gratis entree.
Gedurende het KunstRouteWeekend 4-5 juni en in de daarop volgende maand tot 3 juli, zijn in de naastgelegen ruimte (Tjoe), 5 grotere landschappen te zien.
Expositie “Waardevol Afval” 2 mei t/m 3 september
“Het afval van de één is de schat van een ander”, maar de auteur van deze zin heeft zich waarschijnlijk nooit gerealiseerd hoe ‘vreemd waar’ het zou kunnen blijken te zijn in de vorm van artistieke upcycling. In de huidige wereld van bizarre en verbazingwekkende kunst, zijn een aantal van de meest boeiende en creatieve werken geboren uit het eenvoudigste en meest voorkomende materiaal: afval.
Twee door vuil geobsedeerde kunstenaars, Liedewij van Eijk en Frans Klerkx, zijn door hun creatieve invalshoek erin geslaagd om een inspirerende verscheidenheid aan kunstwerken te creëren uit achteloos achtergelaten afval.
De expositie is te zien t/m zaterdag 2 juli en de winkel van Kreek waar ook andere kunstwerken van andere creatieve geesten te zien zijn
Ontwerper Herman Hermsen in vijfde ‘Bovenkamer’: van 2 maart t/m 1 mei 2016
De Oosterbeekse designer en sieradenontwerper Herman Hermsen is de vierde kunstenaar die zijn opwachting maakt in de tentoonstellingsreeks ‘De Bovenkamer’ in ontmoetings- en cultuurcentrum Kreek. In de serie exposities, georganiseerd door De Kunstkoepel en stichting Scarabee, staan de inspiratiebronnen en het denkproces van kunstenaars centraal. In ‘De Bovenkamer’ wordt dit verborgen labyrint, de plek waar ideeën zich vormen, een ladekast vol kennis, ervaringen en gedachten, belicht.
Herman Hermsen (1953, Nijmegen) volgde van 1974 tot 1979 de toenmalige opleiding Vormgeving in Metaal en Kunststoffen (nu 3D Design) aan de Arnhemse kunstacademie. Na de opleiding ging hij aan de slag als vormgever en sieradenmaker en werkte daarnaast van 1980 tot 1984 voor de vormgevers/sieradenmakers Gijs Bakker en Emmy van Leersum. Hermsen ontwierp producten voor Artimeta, Designum, Indoor, Auping, Niessing en ClassiCon en gaf les aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht en De Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Sinds 1992 werkt hij als professor product- en sieradenontwerp aan de Faculteit Design van de Fachhochschule in Düsseldorf. Naast zijn docentschap werkt Hermsen als vrij sieraden- en productontwerper in kleine oplagen en in serie. Daarnaast werkt hij ook in opdracht. Zijn werk was op tientallen exposities in het binnen- en buitenland vertegenwoordigd.
Op de tentoonstelling zijn onder andere sieraden van zijn hand te zien en een aantal foto’s van zijn werk. Tijdens de maandelijkse kunstsociëteit in Kreek op dinsdagavond 1 maart spreekt Henk Meutgeert van stichting Scarabee met Herman Hermsen over zijn werk en zijn inspiratiebronnen.
De tentoonstelling opent op dinsdagavond 2 maart om 20.30 uur in Kreek, Weverstraat 24, Oosterbeek. Na de pauze wordt een aantal korte films over sieradenontwerpers vertoond. De zaal is open vanaf 20.00 uur. Toegangsprijs is 4 euro ( een drankje is inbegrepen).
‘De Bovenkamer # 5’ met werk van Herman Hermsen is van 2 maart tot en met 1 mei t 2016 te zien in Kreek, Weverstraat 24 Oosterbeek.
Kleurplatenevent: 3 februari tot 29 februari 2016
VIJFTIEN KUNSTENAARS LIVE AAN HET WERK IN KREEK
[rev_slider kleurwedstrijd]
Marijke Bruin wint de kleurwedstrijd.
De huidige rage van het inkleuren van kleurplaten en kleurboeken krijgt op dinsdag 2 februari een bijzondere invulling in het Oosterbeekse kunst- en cultuurcentrum Kreek. Op de maandelijkse kunstsociëteitsavond gaan vijftien kunstenaars aan de slag met het inkleuren van een reeks bijzondere kleurplaten. Ze zijn namelijk alle gemaakt door collega-kunstenaars die het afgelopen halfjaar exposeerden in het centrum. Onder het oog van het publiek maken de vijftien, onder wie Paulien Wittenrood, Johanneke Sanders, Gerda Ten Thije, Frans Klerkx, Marijke Bruin, kunstenaarsduo vGtO en Leon Tebbe, een eigen ingekleurde versie van de door hen gekozen kleurplaat. De resultaten van hun openbare werkzaamheden vormen de nieuw expositie ‘Kleurplaten’ in Kreek.
De Kunstkoepel en stichting Scarabee zijn de producenten van een reeks exposities in Kreek onder de titel ‘De Bovenkamer’. Daarmee gunnen ze een blik in de inspiratiebronnen van de exposerende kunstenaars. Iedere deelnemer wordt gevraagd een kleurplaat te maken. Deze worden in Kreek te koop aangeboden.
De eerste exposanten van ‘De Bovenkamer’, Ada Dispa, Tobias Tebbe, Gilles Frenken en Marcel Reijerman, hebben ieder één kleurplaat gemaakt. Hun vier tekeningen vormen het basismateriaal voor de kleurwedstrijd tussen de vijftien kunstenaars die anderhalf uur de tijd krijgen om de kleurplaten te veranderen in een eigen kunstwerk. Daarbij is alles geoorloofd; de platen kunnen ingekleurd worden maar ook bewerkt of verwerkt met mes of schaar, textiel of lijm. De winnaar van de wedstrijd gaat naar huis met een slagroomtaart.
Het publiek kan de verrichtingen van de kunstenaars volgen, eventueel op- of aanmerkingen plaatsen, en kijken naar een aantal films waarin tekenen en inkleuren centraal staan. Nog dezelfde avond worden de nieuw ontstane kunstwerken opgehangen in Kreek en is de tentoonstelling ‘Kleurplaten’ een feit.
Expositie van Tobias Tebbe 4 november 2015 t/m 1 februari 2016
‘De Bovenkamer’ is dit jaar het thema van de tweemaandelijks wisselende presentaties in Kreek die door de KunstKoepel en Scarabee worden georganiseerd. In deze reeks staan de inspiratiebronnen en gedachten van de kunstenaar centraal.
In ‘De Bovenkamer # 4’ presenteert TobiasTebbe een klein deel uit zijn enorme productie van tekeningen. Hij heeft een geheel eigen wijze van tekenen. In de tekeningen wordt de wereld op een leesbare manier verbeeld zodat de kijker verwonderd kan meereizen en ontdekken wat hem fascineert.
Op de uitnodiging staat een detail uit de reeks ‘De Oordeelstraat’. De Oordeelstraat (of Oordeelsestraat) is een belangrijke straat die de gedeelde gemeente Baarle-Nassau en Baarle-Hertog met elkaar verbindt.
Het obsedeert Tobias Tebbe dat de Nederlandse gemeente Baarle-Nassau ook de Belgische enclave Baarle-Hertog omvat.
Hij brengt deze situatie in verband met de destijds gedeelde stad Berlijn. West-Berlijn was ook een enclave in de DDR. Vandaar. Bovendien staat de afkorting DDR voor zowel Deutsche Democratische Republiek als Dutch Democratic Republic, de naam van de website van Tobias. Vaak signeert hij zijn werk met Dutch Democratic Republic.
Voor de pauze:
Mark Peeters duidt het werk van Tobias Tebbe.
Ter afsluiting volgt een gesprek met de kunstenaar.
Na de pauze:
Een aantal filmfragmenten, uitgekozen door Tobias Tebbe.
Mark Peeters is de oprichter van het internet museum ‘Museum Anonymus’. Via dit medium blijft een collectie bijzondere werken deel uitmaken van ons erfgoed. Kunstwerken die anders wellicht verloren zouden kunnen gaan o.a. omdat deze werken zich onttrekken aan de geldwaarde. Mark Peeters werkte daarvoor onder meer als kunstrecensent voor NRC Handelsblad.
De avond in Kreek begint om 20.30 uur, inloop vanaf 20 uur.
Expositie van Gilles Frenken 6 september t/m 3 november 2015
Om de twee maanden organiseren de KunstKoepel en Scarabee een nieuwe expositie in Cultureel Centrum ‘Kreek’ in de Weverstraat in Oosterbeek. Het thema is dit jaar ‘de Bovenkamer’, want de exposerende kunstenaars is gevraagd niet alleen werk van zichzelf te tonen, maar ook werken die hen geïnspireerd hebben.
In september en oktober zal beeldend kunstenaar en filmmaker Gilles Frenken een selectie laten zien van landschapsfoto’s, abstracte fotografie, korte videofilms en schilderijen. Gilles is in Amsterdam opgeleid als politicoloog en filmmaker. Als regisseur maakte hij 100 documentaire films, voornamelijk voor de Nederlandse publieke omroep. Het zijn vooral films over andere culturen, kunst, politiek en geschiedenis.
Ook maakte hij de speelfilm ‘De Schatjes van Lombok’, over straatkinderen in Indonesië. Als cameraman draaide hij ruim 200 films, met name in Azië, Afrika en Noord-, Midden- en Zuid-Amerika. Sinds 2005 werkt hij ook als beeldend kunstenaar, met name met fotografie en video. Hij exposeerde o.a. in Spanje, China en zo’n 10 keer hier in de regio. Hij laat zich vaak inspireren door het landschap, vooral in de omgeving van Oosterbeek, en werkt graag met een ouderwetse technische camera.
Een andere bron van inspiratie vormt zijn jeugd en familie. Zijn ouders zijn beide beeldend kunstenaar en ook acht ooms en tantes, zijn zus, broer, schoonzus en veel van zijn neefjes en nichtjes. In de expositie, die te zien is t/m zaterdag 31 oktober, laat hij van hen werken zien waarmee hij zich al decennia omringt.
Afgrondelijke Vrolijkheid van Ada Dispa t/m 5 september 2015
Of je ons brein nu opvat als een ladekast vol opgeslagen kennis, ervaring en gedachten of als een chemisch laboratorium, onze bovenkamer is een ondoorgrondelijk wonder. Het is een levend gedachtepaleis waarin nieuwe ideeën ontstaan. Ada Dispa is een expert in
‘bovenkamerwerk’. Het is vol afgrondelijke vrolijkheid.
In samenwerking met Kunstkoepel en Scarabee
KunstSoosAvond in ‘Kreek’ met opening van expositie Suiling Yan
In Kreek opent dinsdagavond 5 augustus een tentoonstelling met nieuw en eerder gemaakt werk van Suiling Yan uit Oosterbeek. Zij laat vooral schilderijen, tekeningen en etsen zien waarop ze natuurlijke objecten heeft afgebeeld, zoals schelpen, vlinders, vogels, bloemen, vruchten, groenten en stenen.
Suiling Yan is in 1967 geboren in Guangdong, een zuidelijke provincie in China. Ze studeerde Engels aan de Universiteit van Beijing en werkte als tolk en vertaalster. In 1993 verhuisde ze naar Nederland en begon ze aan een studie aan Artez, de Kunstacademie van Arnhem. Ze woont met haar gezin in Oosterbeek en daar in het ateliergebouw De Oosterbeekse School heeft ze haar werkplaats. De natuur is haar inspiratiebron. Tijdens de opening van de expositie zal ze wat meer vertellen over haar Chinese achtergrond en over haar beeldende werk.
Op deze KunstSoosAvond ontmoeten kunstenaars en liefhebbers van kunst elkaar, m.n. om te praten over wat hen bezig houdt in de kunst. In het tweede gedeelte van deze avond, na de pauze, wordt er een film vertoond over hedendaagse kunst in China.
De exposities in Kreek worden georganiseerd door Stichting KunstKoepel, i.s.m. Kreek en Stichting Scarabee en gesponsord door Lions Ostrabeke.