Opening expositie vrijdag 12 juli om 18:00 uur

Over Elisenda Rué i Gòrriz

Bijna twee jaar geleden verliet ik Catalonië en kwam om persoonlijke redenen naar Nederland.

Kunst is altijd om mij heen aanwezig geweest: thuis waren potloden en penselen iets vanzelfsprekends. Als kind zat ik op de muziekschool en als tiener combineerde ik pianostudie met beeldende kunst en theater.

Al meer dan 20 jaar werk ik met het lesgeven en het beoefenen van deze drie disciplines, en meer recentelijk gebruik ik ze als kunsttherapie, gericht op mensen van alle leeftijden met diverse profielen als autisme, depressie of risico op sociale uitsluiting.

Ik beleef kunst en creativiteit als een overlevingsinstrument: de enige manier waarop ik weet dat het goed gaat en om te blijven wie ik in wezen was als kind. Ik moet keer op keer het belang van poëzie als taal, gevoel en kijk op de wereld herbevestigen.

Ik werk graag vanuit intuïtie, spel en het onbewuste, daarom ben ik geïnteresseerd in de droomwereld en de poëtische kijk op de menselijke complexiteit.

Mijn steunpilaar is om vrij en waarachtig te leven. Ik neem de natuur als referentiepunt in het werk van observatie, begrip en zelfacceptatie. Ik vlucht in alle opzichten voor fragmentatie en ik heb het gevoel dat we allemaal deel uitmaken van hetzelfde, terwijl alles in ons zit.

Ik leef kunst zoals het leven: proberen te luisteren en op te letten.

Ik neig naar interdisciplinariteit en openheid. Elk materiaal biedt verschillende grafische werelden en concepten.

Toch zijn er binnen deze diversiteit constanten van vorm en inhoud die mij altijd vergezellen:

– Gemengde techniek.

– Het zonder modificatie gebruiken van gevonden voorwerpen.

– De aanwezigheid van muziek en de stilte die deze aanvult.

– De wereld van de natuur en die van vogels.

– Vrouwelijke gezichten die recht vooruit kijken.

– De directe link tussen beeld en tekst in de vorm van kleine poëtische capsules.

In het maken van kunst voel ik de sprong in de leegte, de schijnbare chaos en de terugkeer naar orde, naar het geheel, naar 1.