Categorieën
Intern Over Kreek

Wie zijn wij

Wat is Kreek?
Kreek is het cultuur- en ontmoetingscentrum in het hart van Oosterbeek, gelegen aan de Weverstraat in het Zweiersdal. Kreek is een klein, sfeervol en gezellig centrum waar ontmoeten en cultuur centraal staan en waar activiteiten net een beetje verder gaan. Kreek is ontsproten aan de kraakbeweging en is dankzij de enthousiaste buurtbewoners en inspanningen van velen tot leven gekomen. Kreek is een non-profit organisatie die voor en door de inwoners van  Oosterbeek en omgeving als een tweede huiskamer gebruikt kan worden. De ruimtes in de Kreek kunnen ook gehuurd worden om workshops, lezingen, presentaties, optredens en voorstellingen te geven. Naast dit alles biedt Kreek ook expositieruimte aan kunstenaars. Ook aan musici is gedacht. Zij kunnen terecht in de oefenruimte (tevens geschikt voor muzieklessen) in de kelder en kunnen optreden in de exporuimte waar standaard een piano, geluidsapparatuur, een podium en licht voorhanden zijn.

Koffie en thee:
de bar in KreekKreek is een ontmoetingsplek voor jong en oud. Aan de bar kun je voor een vriendelijke prijs koffie, thee, verschillende sapjes, bier of een glaasje wijn krijgen.

 

Kreek activiteiten:
Elke dag is er wel iets te doen. Mensen geven workshops en cursussen op velerlei gebied. Muzikanten maken gebruik van de oefenruimtes om te repeteren of muziekles te geven. Duurzame projecten zoals het Repair Café en het Ruilcafé worden door betrokken burgers in het leven geroepen. Open Coffee waarbij ondernemers/ZZP-ers samen komen en elkaar ondersteunen bij hun werkzaamheden. Vele andere activiteiten ontspruiten in Kreek, allemaal mogelijk gemaakt door vrijwilligers zoals een filosofie-avond, een kunstkoepelavond of het creatief café. In deze gehaaste maatschappij, waar onze agenda al snel volloopt met to-do’s, is een gezellige onthaast plek een schaars goed geworden. Eenieder die gezelligheid zoekt is van harte welkom. Bij ons is er altijd tijd en plaats voor een ongedwongen en spontane ontmoeting.

Voor het komende seizoen staan er weer diverse activiteiten op het programma. Een leesclub, de Funky Cajon cursus, gitaarlessen flamenco &  klassiek met meestergitarist Peter Kalb. We staan open voor ideeën en initiatieven.

Kunstkoepel

Op de eerste dinsdag van de maand staat al geruime tijd de Kunstkoepelavond op de agenda. Een avond waar het publiek de exposerende kunstenaar kan ontmoeten en wat meer te weten kan komen over de beweegredenen, gebruikte technieken en achtergronden van de kunstenaar. Een “must” voor de liefhebbers van kunst.

Elke 2e dinsdag van de maand is er een filosofische avond. Kijk voor data en hoe je je kan opgeven in de agenda van Kreek.

Op andere dagen laten we muziek uit het pand klinken. We creëren voor musici een gelegenheid om hun klanken kleur te geven en te jammen met andere musici. De jamsessies zijn geheel gratis toegankelijk. Op andere dagen presenteren we een willekeur van muziek en we dagen een ieder die het aandurft om op het podium plaats te nemen uit, om contact met ons op te nemen.

Andere ideeën die in de maak zijn, zijn onder andere een meezingavond, een spelletjes- en kaart middag, een fröbelworkshop voor kinderen om hun creativiteit te stimuleren, een denkstorm-avond waar menig  geest verrijkt zal worden, een “hangplek” voor Weverstraat bewoners waar het wel en wee van Weverstraat besproken kan worden etc. Wil je meedenken met het opzetten van nieuwe activiteiten in Kreek. Word dan vrijwilliger, mail naar vrijwilligers@kreekoosterbeek.nl voor een kennismakingsgesprek.

De visie van Kreek is dat Oosterbekers en bewoners van de gemeente Renkum en omgeving zelf initiatieven ondernemen om de behoeftes van de omgeving zelf in te vullen. Kreek is een pracht van een locatie waar veel mogelijk is maar waar zelfwerkzaamheid  hoog in het vaandel staat. Kreek hoopt in deze tijd van culturele en maatschappelijke bezuinigingen een laatste bolwerk te zijn om de geestelijke uitholling van de maatschappij een halt toe te roepen en roept, een ieder die aan de samenleving een steentje wil bijdragen, op om deze locatie in stand te houden. Kreek is er voor en door de Oosterbekers en aangrenzende dorpen en steden.

Kunst in Kreek:
De entree van Kreek is verbouwd tot een gezellige entree, die tevens dienst doet als winkel, waar kunst en designobjecten te koop zijn. Voorheen zat het Historisch Documentatiecentrum Renkum (HDR) in deze ruimte maar dit is verhuisd naar het ruimere souterrain van Kreek. Met gerecycled materiaal is er een pracht van een afsluitbare vitrinekast gebouwd waarin alle artwork veilig achter slot en grendel staat. Kunstenaars en vormgevers kunnen hier hun werk aanbieden aan het publiek. Kreek heeft als doel kunst en vormgeving laagdrempeliger te maken voor het grote publiek. De openingstijden zijn te vinden onder contact. Kreek biedt naast een gezellige, ongedwongen sfeer, slechts een laag percentage provisie op verkocht werk in de hoop de marge voor de kunstenaar te kunnen handhaven bij aantrekkelijke verkoopprijzen. In de expositieruimte/benedenruimte van Kreek en in de winkelruimte zijn tegenwoordig elke twee maanden wisseltentoonstellingen te zien van (lokale) kunstenaars.

Kreek werkt nauw samen met en biedt tevens onderdak aan:

Het vegetarisch restaurant Tjoe’s
Het Historisch Documentatiecentrum Renkum.