Categorieën
Extern WEBLOG Jeroen Hendriksen

WEBLOG: Jeroen Hendriksen: De BonBonWinkel

De BonBonWinkel

Ik loop even langs de bonbonwinkel in de Weverstraat, zeer prozaïsch “Zoet” genaamd. De buren heten ”Goed”, maar die doen in koffie. Heb je ook nog “Van de wijnen”. Een sterke winkelfilosofie. De dame achter de toonbank is met een klant bezig. Ik staar wat oeverloos voor me uit, denkend aan zeeën vol chocola en ik op mijn surfplankje. Bruine modder uit de hemel, of zoiets.

”En weet je wat ook gevaarlijk is?” vraagt de jongen naast mij. ”Zo’n filmgaatje op je computer, dat moet je echt afdekken, want hackers kunnen ieder ogenblik zonder dat je er wat tegen doen kunt, alles in je kamer en jou erbij, bekijken.”

”O, afschuwelijk,” zegt de dame achter de toonbank en weegt een zakje bonbons af, doet er nog eentje bij als een vorm van klantenbinding. Je hoort haar denken dat onze vooruitgang toch ook minpunten heeft.

Waarom noem ik haar een dame en zijn de dames bij Albert Heijn juffrouwen? Discrimineer ik een beetje? Ik zie ondertussen de bonbons vlak voor mijn neus begerig naar mij kijken. Ze willen mij! Eentje gaat er een beetje glinsteren; het is geen honger, het is eerder hartstocht die ik waarneem.

”Ik hoorde deze week een verhaal,” gaat de jongen verder, ”Dat als je hier op de markt langs een pinautomaat bij bijvoorbeeld de visboer of de kaasboer loopt, dat dan je geld automatisch afgeschreven kan worden, ook al zit je pinpas in je portemonnee in je broekzak.”

”Ach, nee,” zegt de dame, ”Daar ben ik vanmorgen net langs gelopen! ”

Visboer, kaasboer? Ik kom net van de groenteman of is het toch groenteboer? En visman en kaasman. Ik ben allebei de keren door een vrouw geholpen. Vismens dan? Kaasambassadrice? Groentemanager? Verwarrend, ik zink liever opnieuw terug in mijn chocoladezee vol pure golven en melkerige vissen. Met nootjes als een soort ecologisch vuil in het zilte nat. Waarom kan ik daar toch niet van afblijven en proef ik die ene weerloze bonbon al op mijn tong? Gelukkig heb ik net echt geld gepind bij de bank. Ik koop alle bonbons!

”Het goede nieuw voor 2020 is toch wel dat ik binnenkort bonbons voor jullie in 3D printen kan,” voegt de dame ons bij het verlaten van haar bonbonshop toe.

Jeroen Hendriksen

Één reactie op “WEBLOG: Jeroen Hendriksen: De BonBonWinkel”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *