Categorieën
Intern WEBLOG Jeroen Hendriksen

WEBLOG Jeroen Hendriksen: Breien doe je met draadjes

Kom ik mijn nicht tegen op de markt en blijkt zij enthousiast lid van het breicafé te zijn. Wat is de wereld toch klein. Kom ik net van een hele lange vakantie in Verweggistan weer thuis en ontmoet ik een nicht die ik pas één keertje ontmoet heb en nog wel bij onze familiereünie. Doe je allebei wat bij Kreek. ‘Breien verbindt’, roepen de dames van de breiclub in koor. En ‘Kreek verbindt’, zou ik er aan willen toevoegen. Ik doe dit interview met nicht maar even op de markt, bij onze groentenvrouw die ook alles van het breicafé wil weten.

40-50 personen krijgen een mail voor de maandelijkse activiteit op de eerste woensdag van de maand. Er zijn altijd wel 10 of 15 dames aanwezig, geen heren helaas. De jongste is 9 jaar en als je op woensdagmiddag vrij bent, kun je er bij zijn. ”Altijd heel gezellig”, zegt nicht Miriam, ”We kletsen over van alles en nog wat, ook over de moeilijke dingen des levens. En we lachen heel wat af.” Dat zit dus wel goed met deze groep; voor mannen is er het alternatief van een pijp- of sigarenclub.

Ieder jaar maakt de breiclub een soort mutsjes voor flesjes vruchtensap. Zo’n 210 exemplaren kwamen er dit jaar uit hun nijvere vingertjes. De winst wordt besteed aan een project voor eenzame ouderen. Ook hebben ze meegedaan aan de ‘grootste deken van de wereld’, een poging om in het Guinness Book of Records te komen. En gelukt! Het aandeel van de breiclub was toch maar zo’n 100 gehaakte dekens. Dat we zo’n club in Oosterbeek hebben, wie had dat gedacht? Daar wil je naar toe.

Ik word er lyrisch van. Zie netwerken en kruisbestuivingen. Waarom niet de Bernulphuskerk overdekken met een breiwerk a la Cristo? Of ons Stadhuis een gebreide loper geven voortrouwerijen? Scholen kunnen participeren en dan wordt Oosterbeek Breicity no. 1 van Europa. Dan krijg je pas echt toeristen over de vloer, kan er een hotel gebouwd worden in Park Hartenstein, of een lege winkel geopend worden als breiwinkel op de Utrechtseweg. En gemeentelijke breibelasting heffen om Renkum uit de financiële problemen te helpen.

Breien doe je met draadjes, zegt de breiclub. En zonder nicht Miriam had ik dit allemaal nooit geweten!

Ga toch lekker breien! Woensdagmiddag 2 januari a.s. van 2-4 uur.

Jeroen Hendriksen

Één reactie op “WEBLOG Jeroen Hendriksen: Breien doe je met draadjes”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *