Categorieën
Intern

Ruilcafé en Repair Café

Ecologische voetafdrukWHEN: 26 september 2015 @ 10:00 – 16:00
WHERE: Duurzaamheidsmarkt
Raadhuisplein
6861 Oosterbeek
Nederland
COST: gratis

Duurzaamheidsmarkt op 26 september 2015
Op zaterdag 26 september 2015 organiseert de gemeente Renkum samen met zo’n 40 organisaties en ondernemers een duurzaamheidsmarkt. De Duurzaamheidsmarkt met als thema ‘Gewoon Duurzaam, duurzaam = gewoon’ is van 10.00 tot 16.00 uur op het Raadhuisplein in Oosterbeek.
U kunt zich laten informeren over de meest uiteenlopende duurzaamheidaspecten zoals milieuvriendelijk autowassen, ledverlichting, water, duurzame en energie neutrale renovaties, energiebesparing en het reduceren van CO2 uitstoot. Er zijn kramen met biologische, duurzame en maatschappelijk verantwoorde (Fair Trade) producten. Ook kunt u zich laten informeren over aanpassingen in en om het huis om op deze manier de woning comfortabeler en levensloopgeschikt te maken. En natuurlijk zijn er leuke activiteiten voor kinderen en is er ieder half uur een loterij met duurzame prijzen.

Ruilmarkt
Hergebruik is een makkelijke manier om duurzaam te zijn. Op de markt is er dan ook een ruilkraam. Bij deze kraam kunnen bezoekers spullen waar zij niets meer mee doen, ruilen tegen andere spullen. De te ruilen spullen moeten wel heel zijn en nog functioneren. Je kan terecht met je spullen bij de kraam van cultuur- en ontmoetingscentrum Kreek. De dames van het Ruilgenootschap zijn vanaf 13:00 tot 16:00 actief op de duurzaamheidmarkt.

Repair Café
In Nederland gooien we ontzettend veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is, en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. Bij de kraam van het cultuur- en ontmoetingscentrum Kreek zitten vrijwilligers van het maandelijkse Repair Café in Kreek klaar om je kapotte spullen gratis en voor niets te repareren. De reparateurs van het Repair Café zitten de gehele dag van 10:00 tot 16:00 voor je klaar.
De gemeente Renkum en duurzaamheid
De gemeente Renkum heeft ook in haar coalitieakkoord afgesproken dat zij duurzaamheid belangrijk vindt. Zij geeft als gemeente daarbij zelf het goede voorbeeld, door het plaatsen van zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen. Ook stimuleert de gemeente haar inwoners, bedrijven en instellingen energie te besparen en duurzaam energie op te wekken. De gemeente Renkum heeft zich als doel gesteld om in 2040 klimaatneutraal te zijn.