Overgenomen uit de Hoog en Laag
OOSTERBEEK Ze kunnen er amper hun kont keren. ,,We kunnen niet tegelijkertijd werken”, zegt Brynn Sold (31). ,,Als ik hier aan het lassen ben en Chiel bezig is met hout, dan kunnen de vonken van mijn lassen zwarte plekken in zijn hout veroorzaken.” Toch werken Chiel Schoorl (19) en Brynn al enkele maanden succesvol samen in hun nieuwe bedrijfje ‘de Nietsfabriek’.
Marc Nickel
Ze tonen trots een tafel met poten van om en om hout en metaal, een voorbeeld van hun ambachtelijke producties. ,,Dit meubelstuk is door ons samen gemaakt”, zegt Schoorl, ,,dat doen we met aandacht, er zit iets van onszelf in.” Ze zien hun bedrijf als een werkplaats voor ruimtelijk werk. ,,Een werkplaats opent deuren, zoals voor kunstenaars”, zegt Sold. Ze staan dan ook open voor samenwerking.
GEWOON DOEN Beiden hebben een meubelmakersachtergrond. Sold werkte in Israël bij een meubelmakerij en Schoorl volgde een tijd een opleiding tot meubelmaker. Hij rondde deze net als een studie aan de kunstacademie niet af, omdat hij merkte dat hij niet zo schools was. ,,Hoe kun je nou op een school leren wat vanuit jezelf moet komen?” zegt hij daarover. ,,Dit kan je niet leren, je moet het gewoon doen.” Dat bracht hij in de praktijk door broodplanken te maken. Daarvan heeft hij er al wat verkocht.
BOMEN Het samenwerkingsverband tussen Schoorl en Sold is ontstaan in cultuur- en ontmoetingscentrum Kreek, waar ze allebei vrijwilliger zijn. Een tafel van het centrum was dringend toe aan reparatie, een klus die ze samen oppakten. Ze merkten dat ze dezelfde ideeën hebben over hoe meubels gemaakt horen te worden. Al kunnen er soms verhandelingen voorafgaan aan het maken. ,,De een van ons oppert een idee en dan gaan we kijken of het kan”, zegt Sold. Ze zitten rustig een uur lang te bomen over een definitie. ,,Maar uiteindelijk kunnen we het maken.”
WAARDE Volgens hen is de grens tussen meubels en artistieke beelden klein. ,,Bij het maken streven we ernaar om de esthetische waarde net zo groot te maken als de functionele waarde”, zegt Sold. Een voorbeeld hiervan is een bank die zowel een functie heeft omdat je erop kunt zitten, als dat die er als een kunstwerk uitziet. ,,Wij maken meubels met liefde, daarom noemen we het ambachtelijk gemaakte sculpturale ontwerpen.”
GOEDE OMGEVING Ze zoeken naar een ruimere werkplaats, waar ze tegelijkertijd kunnen werken. ,,Ik wil het liefste iets in Oosterbeek, want met dit dorp heb ik een band”, zegt Schoorl. ,,Loop maar eens naar buiten, het is hier een goede omgeving om inspiratie op te doen.” Sold ziet met een grotere werkplaats kansen om ook met andere materialen te werken. ,,Bijvoorbeeld zeefdrukken, schilderen of gieten. Ik zou ook graag iets met geluid doen, zoals een mengtafel maken die ook qua uiterlijk boeiend is.”
Beiden moeten lachen om de verwarring die de naam Nietsfabriek oproept. ,,Dat woord is ooit ontstaan toen ik iets creëerde door te knippen in een krant en het te plakken”, legt Schoorl uit. ,,Grappig is dat iedereen er een eigen betekenis aan lijkt te geven. Het triggert de nieuwsgierigheid van veel mensen.”
http://hoogenlaag.nl/lokaal/oosterbekers-beginnen-samen-een-schuurtje-de-nietsfabriek-296195