Categorieën
Intern

Filosofische avond – Socratisch Coachen, begeleidt door Gideon Boekenoogen

Veel psychologische zelfhulpboeken pretenderen dat als je eenmaal weet wat het geheim is, je een beter mens zult worden, die effectiever, succesvoller en gelukkiger is. Deze expert-modellen, pretenderen dat de Goeroe het “inzicht” heeft. Lees het boek en volg zijn cursus, dan weet je hoe blijvend gelukkiger kunt worden!

Socrates zette zich in zijn tijd al af tegen dergelijke Sofisten die de jeugd van Athene leerde wat goed voor hen was. Hij zag zichzelf niet als een leermeester maar als een wijsgeer, een filosoof. In tegenstelling tot de sofisten die hun leerlingen overtuigden van hun mening met de juiste retoriek, stelde Socrates vragen. met als doel om zelf en de ander dichter bij “de waarheid” te brengen, maar altijd vanuit het besef dat je de waarheid nooit zult kennen.

Dinsdag 10 november, aanvang 20:00, zal Gideon Boekenoogen een inleiding geven over Socratisch Coachen en ervoor zorgen dat je er direct mee aan de slag kunt gaan.
Gideon heeft in 2012 HR22 opgericht. Met dit bedrijf helpt hij de impact van HR (Human Resources) binnen organisaties te vergroten.

Om meer inzicht en vaardigheid te krijgen in het begeleiden van mensen in hun ontwikkeling heeft hij de afgelopen twee jaar de Masterclass Socratisch Coachen bij Hilde Veraart gevolgd.

Tijdens deze avond laat hij je graag zien hoe filosofie en psychologie elkaar kunnen helpen. Hoe je door middel van een filosofische grondhouding en manier van vragen stellen coachen meer diepgang kunt geven.

Socratisch coachen stelt het stellen van vragen centraal. Daarbij maakt het gebruik van vele psychologische inzichten uit o.a. de gedragstherapie RET), oplossingsgericht coachen enz.

De coach helpt de coachee inzicht te krijgen en vervolgens in actie te komen.

Het mooie is dat de coach daardoor ook meer inzicht in zichzelf krijgt. Het is dus een vorm van dialoog waarbij net als bij Socrates het uitgangspunt is: Ken uzelf.

Wil je je kennis over Socrates nog even ophalen. Kijk dan naar het volgende animatiefilmpje:

Film over Socrates