6862 DP Oosterbeek
Nederland

Kom je ook samen met GroenLinks Renkum de verkiezingsuitslag afwachten, kijken en vieren in Kreek? Iedereen is welkom!
Ps: de rest van de tekst is niet aangeleverd door Groen Links Renkum dus het lezen van deze tekst is geheel voor eigen risico ? Veel van de tekst is gekopieerd van Rob Wijnberg, redacteur Mediamythen en Mechanismen zijn stuk in de correspondent wat je hier geheel kunt lezen: https://decorrespondent.nl/5717/stel-heel-nederland-kijkt-tot-de-verkiezingen-geen-nieuws-wat-dan/146526710-739609fa
“Zeker Nederland”, “Een verbonden samenleving”, “Nederland weer van ons”, “Pak de macht”, “Keuzes voor een beter Nederland”, “Samen sterker – kansen voor iedereen”, “Hoopvol Realistisch”, “Tijd voor verandering”, “Stem voor het leven”, “Plan B – Hou vast aan je idealen” en “Omdat ouderen het niet meer pikken” zijn de pakkende one-liners die de verkiezingsprogramma’s van de 11 grootste partijen in een paar woorden dienen samen vatten.
Op 15 maart mogen 12,9 miljoen inwoners van Nederland naar de stembus. Ook mogen ruim 70 duizend Nederlanders die in het buitenland wonen aan de verkiezingen meedoen. Tot 1970 bestond opkomstplicht voor verkiezingen en schommelde het opkomstpercentage rond de 94 procent. De opkomst bij de verkiezingen in 1998 was 73,3 procent (8,6 miljoen geldige stemmen); een historisch dieptepunt. Van 2002 tot en met 2006 lag het opkomstpercentage voor de Tweede Kamerverkiezingen rond de 80%. In 2010 was het percentage geslonken tot 75,3%. De laatste verkiezingen in 2012 zette de daling door naar 74,6%. Ofwel één op de vier stemgerechtigden laat zijn of haar stem niet gelden tijdens de verkiezingen.
De Tweede Kamerverkiezingen zijn reguliere verkiezingen, maar tevens liggen drie grondwetsvoorstellen voor die in eerste lezing zijn aanvaard door beide Kamers. Dat betreft het voorstel over invoering van een correctief referendum, het uit de Grondwet halen van de burgemeestersbenoeming en een voorstel over de staatkundige positie van Caribisch Nederland.
Verkiezingen gaan over onze toekomst maar lijken door sommige populistische partijen verworden te zijn tot non-debatten over non-issues, non-beloftes over non-breekpunten, non-verschillen in non-peilingen.
Het reguliere nieuws maakt ons bang voor de verkeerde dingen en wantrouwend tegenover de verkeerde mensen. Het maakt ons cynisch over de samenleving, de politiek en elkaar. Het doet ons stelselmatig uitzonderingen aanzien voor de regel – en verleidt politici voortdurend tot het maken van regels voor de uitzondering.
- 0,5 procent van de fraude in Nederland is fraude met uitkeringen
- 2 procent van de mensen met een allochtone achtergrond is ooit in aanraking gekomen met justitie.
- De kans dat je in een westers land slachtoffer wordt van een aanslag is 1 op de 20 miljoen.
En waar hebben we het de hele dag over? Werkloze profiteurs, treitervloggers en terroristen. Brekend nieuws? Gebroken nieuws, zullen we bedoelen.
Voor de goede orde: ik beweer niet dat de wereld een probleemloos paradijs is. Integendeel. De wereld kampt met gigantische problemen. Op volgorde van urgentie en omvang:
- De opwarming van de aarde door menselijke CO2-uitstoot (de wereld is nog nooit zo warm geweest);
- Schrijnende en groeiende ongelijkheid tussen rijk en arm (de wereld is nog nooit zo ongelijk geweest);
- Onze voedselvoorziening (de wereld kent meer te dikke dan ondervoede mensen, en vleesconsumptie is een van de grootste factoren in klimaatverandering).
Helemaal onderaan dit lijstje bungelen een aantal reële maar tegelijkertijd voor westerse landen redelijk verwaarloosbare problemen. Op volgorde van trivialiteit:
- Terrorisme (de kans dat je in een pinda stikt is groter);
- ‘Massa’-immigratie (97 procent van de wereldbevolking sterft waar hij geboren is);
- Vluchtelingen (slechts 1 op de 65 vluchtelingen in de wereld vraagt asiel aan in Europa).
Kijk even naar die lijstjes. En vergelijk deze dan eens met wat er het meest in het nieuws is. Hoe een obesitas-epidemie de westerse zorgsectoren teistert? Hoe onze belastingstelsels een modern feodaal tijdperk hebben ingeluid? Hoe een warmere aarde honderdduizenden mensen op drift heeft gebracht? Klimaatverandering kwam dit jaar geen enkele keer aan de orde gedurende de Amerikaanse verkiezingsdebatten.
Wel in het nieuws: aanslagen, radicale moslims, criminele buitenlanders, witte agenten vechtend met zwarte demonstranten, verkrachtende vluchtelingen. En celebrities.
Het nieuws, populistische politici en discussies tussen burgers lijken vaker te gaan over ‘wat niet’ dan over ‘wat wel.’
Het beloven spannende verkiezingen te worden. Wat de uitslag op de 15e maart ook mag zijn, één ding is zeker; we zullen met z’n allen moeten beslissen wat we WEL gaan doen aan de meest urgente problemen van deze tijd.