Pindarotstekeningen van Frans Klerkx

When:
dinsdag 3 maart 2020 @ 13:00 – zaterdag 16 mei 2020 @ 17:00
2020-03-03T13:00:00+01:00
2020-05-16T17:00:00+02:00
Cost:
Free

Vanaf dinsdag 3 maart: Tekeningen van Frans Klerkx te zien in Kreek, let op: Kreek is gesloten tot nader bericht. Deze expositie wordt daarom verlengd tot de zomervakantie.

Op dinsdag 3 maart start een nieuwe tentoonstelling in cultuur- en ontmoetingscentrum Kreek in Oosterbeek. Beeldend kunstenaar Frans Klerkx uit Oosterbeek, bekend om zijn stillevens, heeft een serie potloodtekeningen gemaakt, die hij Pindarotstekeningen noemt.

Liggend Naakt 15x20cm Potlood op papier 2017 Frans Klerkx

Klerkx heeft 30 jaar stillevens geschilderd met olieverf. En nu weer schildert hij stillevens, want hij heeft na een aantal jaren de draad weer opgepakt. In de tussentijd heeft hij ook driedimensionaal werk gemaakt, de kleinere objecten van afval bijvoorbeeld en een groter object bij een deelname aan een beeldenroute. Misschien kent u ook wel zijn landschappen op doek of paneel.

Onlangs heeft hij echter een bijzonder levendige serie tekeningen afgerond. 24 uitvergrotingen van kleine schetsen zullen twee maanden te zien zijn in het cultureel centrum. De schetsen bestaan uit verzonnen figuren die allemaal een ware omtrek hebben van een pindarotsje. U kent ze vast wel, die chocoladepinda’s die plat op een plaat gebakken worden. Ze zijn altijd wat grillig en uniek in hun vorm. Het idee was van een collega, die hem uitdaagde een figuurtje te tekenen binnen de omtrek van het snoepgoed. Klerkx werd enthousiast en is hierna diverse winkels afgegaan op zoek naar de beste rotsjes. Met een vergroter heeft hij vervolgens de schetsen uitvergroot en uitgewerkt. De uitgewerkte tekeningen zijn niet groter dan 20 bij 30 centimeter, getekend met grijs potlood met een hardheid variërend van 1B tot 4B. Klerkx gebruikt hier zeer verfijnde technieken, zoals stippen en arceringen.
Alle tekeningen zijn ingelijst en voorzien van een passe-partout en eigen titel.

Blauwe golven 8 cm h x 14 cm b

Keramiek van Hadewych Roelofsen:  In de kleine vitrinekast is tijdens deze tentoonstelling nieuw keramiek te zien:

Geel bloemenvaasje 13 cm h x 8 cm b

handgevormd aardewerk bewerkt met vier basiskleuren engobes, afgewerkt met een transparante glazuurlaag, waarbij haar herkenbare symboliek ook weer terug te zien is in de decoraties op het serviesgoed.

Oude foto’s HDR: Het historisch documentatiecentrum Renkum dat al vele jaren gevestigd zit in Kreek heeft beeldmateriaal ter beschikking gesteld, gefotografeerd in Oosterbeek (Weverstraat en omgeving).

Weverstraat Oosterbeek

Een selectie hiervan heeft de expositiegroep uitgeprint en is te zien in de grote vitrinekasten. Voor meer informatie kunt u terecht op: https://heemkunderenkum.nl/

Locatie: Cultuur- en ontmoetingscentrum Kreek, Weverstraat 24 in Oosterbeek
Data: De tentoonstelling is te bezichtigen in het cultuur- en ontmoetingscentrum Kreek vanaf dinsdag 3 maart t/m zaterdag 2 mei tijdens de openingstijden.
Openingstijden: Dinsdag tot en met zaterdag van 13 tot 17 uur en tijdens activiteiten
Gratis toegang

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *