Info avond Pelgrimeren met de Jeugd in Regio Arnhem-Nijmegen

When:
donderdag 6 september 2018 @ 20:00 – 21:30
2018-09-06T20:00:00+02:00
2018-09-06T21:30:00+02:00

Pelgrimeren met de Jeugd in Regio Arnhem-Nijmegen

Hoe is het ontstaan
Als onderdeel van “ons” deel van de Camino aan het Wad was een mini-pelgrimage met de jeugd. Op 2 mei hebben we met 7 enthousiaste jongeren een boeiende tocht gemaakt in Rheden, met het bezoek aan de Bomenkathedraal als hoogtepunt. De jongeren kregen voor vertrek de juiste attributen aangereikt om te pelgrimeren: een credential, staf en schelp. De 14 km lange wandeling werd met veel plezier en enthousiasme gelopen. Voor ons als regiocommissie was het prachtig om te ervaren dat zo’n mini-camino alles in zich heeft wat er op de echte camino ook gebeurt. Verbroedering, verdieping, zingeving, luisteren naar elkaar en aandacht geven.

De voorbereiding
Al langer broedt de regiocommissie op de mogelijkheden om het pelgrimeren met de jeugd meer structureel te gaan organiseren, in samenwerking met het onderwijs. Er zijn inmiddels diverse contacten gelegd. Vanuit de landelijke werkgroep Pelgrimeren met de Jeugd, heeft Jac Naus ons een avond van informatie voorzien, is er contact met het basisonderwijs in de regio, de BSO (Buiten Schoolse Opvang), en de routiniers uit Rheden die hier eerder mee aan de slag zijn geweest.

Doorpakken
Het plan is het komend schooljaar met een aantal klassen (groep 7/8) op stap te gaan. Na een kennismakingsochtend op school in de klas, tijdens een les, waar de jongeren enthousiast worden gemaakt voor het pelgrimeren worden er dagen geprikt waarop daadwerkelijk op pad gaan, begeleid door ervaren pelgrims (voorjaar 2019) De bedoeling is om met kleine groepjes steeds 1 dag op stap te gaan. De klas wordt verdeeld in groepjes van max. 3 jongeren met 1 ervaren pelgrim als begeleider.

De Insteek
De benadering is niet religieus, maar we proberen wel een voor de jongeren eigentijdse vertaalslag te maken zodat er verdieping/verwondering groeit: het is meer dan lopen alleen. Vanuit de landelijke werkgroep is er voldoende materiaal voorhanden om met de jongeren tot mooie gesprekken te kunnen komen. We willen als werkgroep Pelgrimeren met de Jeugd graag iedereen die hier zich bij betrokken voelt uitnodigen om naar de eerste bijeenkomst te komen. Daarin willen we de plannen verder ontwikkelen en de voorbereidingen ter hand nemen. Wij hebben U nodig!

Wie zoeken wij?
Wij zijn op zoek naar ervaren pelgrims die de begeleiding van een groepje jongeren op zich willen nemen. Laat van u horen, wij komen graag in contact met pelgrims die hun verhaal aan ze willen vertellen, die goed kunnen luisteren en bereid zijn de vragen waar ze mee komen te beantwoorden. Samen met de jeugd op zoek gaan naar het antwoord op de vraag wat pelgrimeren nu eigenlijk is. Vertel uw verhaal en laat u verrassen door de spontaniteit en de natuurlijke nieuwsgierigheid van de jeugd. Uw steentje bij kunnen dragen aan de bewustwording en zingeving in deze jonge levens is zo mooi. De jeugd heeft de toekomst, de jeugd is onze toekomst.

Wanneer?
Het eerste overleg zal plaatsvinden op 6 september vanaf 20.00 uur in de Cultuur- & ontmoetingscentrum Kreek, Weverstraat 24, 6862 DP in Oosterbeek

Let op! Voorafgaand aan dit overleg zullen we voor de allereerste keer starten met het Café St. Jacques in onze regio. In het land worden er al enkele jaren op diverse plaatsen succesvolle Café St. Jacques georganiseerd. We starten op 6 september van 17.00 tot 19.00 uur met het Café St. Jacques in Cultureel Centrum Kreek. Pelgrims die net terug zijn en hun verhaal willen delen, aspirant-pelgrims die met 1001 vragen zitten hoe te beginnen en praktische informatie willen. Voel je welkom en kom. De drankjes zijn voor eigen rekening. Voor wie het wil is er de mogelijkheid om van 19.00 tot 20.00 uur een maaltijd mee te eten bereid door het naastgelegen vegetarisch restaurant Tjoe’s(eigen kosten). Om 20.00 uur zullen de leden van de werkgroep Pelgrimeren met de Jeugd samen met de belangstellenden de info avond starten. Een mailtje naar de regiocommissie regio.arnhem-nijmegen@santiago.nl met vermelding van uw naam en deelname aan de infoavond Pelgrimeren met de Jeugd, en/of de maaltijd wordt op prijs gesteld. Als er nog vragen zijn kunnen die uiteraard ook via dit mailadres gesteld worden.

Vriendelijke groeten van de regiocommissie NGSJ regio Arnhem-Nijmegen,
Jan, Maria, Marc, Roon, Hélène, en Anita

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *