KunstSoosavond over ‘Dapper’ en film ‘As it is in Heaven’

Click to view map
When:
dinsdag 5 juli 2016 @ 20:00 – 23:59
2016-07-05T20:00:00+02:00
2016-07-05T23:59:00+02:00
Where:
Weverstraat 24
6862 DP Oosterbeek
Nederland
Cost:
€ 4,- incl. consumptie

In mei opende in Cultureel Centrum ‘Kreek’ in Oosterbeek een tentoonstelling met recent werk van Frans Klerkx (Nijmegen 1952). Deze expositie is nog tot begin september te zien. In de zaal hangen ongeveer 80 schilderijen en objecten, groot, klein, landschap en abstract. In de vitrines toont Klerkx 60 kleine objecten die zijn ontstaan in samenwerking met Liedewij van Eijk gedurende een recent verblijf in Lissabon. Liedewij van Eijk zal vanaf 6 september haar eigen werk in Kreek exposeren.

DapperCarnival00

Op de KunstSoosavond van dinsdag 5 juli staat het ‘beeldend theater Dapper’ centraal. Dit theatergezelschap produceert sinds 1993 eigen voorstellingen en werkt in Oosterbeek vanuit het ateliergebouw aan de J.J. Talsmalaan (Stichting D.O.S. / voormalige Pieter Reijenga Mavo).

Dapper maakt beeldend theater in kleine of grote installaties op bijzondere locaties, zoals festivals, feesten en partijen of gewoon op straat; dicht op en kruipend onder de huid van het verraste publiek.

Versmelting van diverse kunstvormen met toepassing van vernuftige moderne en klassieke technieken levert spannend visueel spektakel op. Soms subtiel, soms grotesk. Altijd ambachtelijk; elke spijker, elke muzieknoot is tot in detail functioneel. Soms schoon, soms rauw.

Grote en kleine thema’s worden met humor en ernst (in vorm en inhoud) gevat in eigenzinnige ‘sprookjes’. Goed en kwaad, abstractie en herkenning gaan hand in hand in een surrealistisch en romantisch beeldverhaal. Telkens staat het motto voorop dat experimenteel theater een wonderbaarlijke en tegelijkertijd toegankelijke belevenis dient te zijn. Confronterend en toch verstrooiend.

DapperCarnival06

Met ongewone voorstellingen wil Dapper aantonen dat het enthousiasme bij het publiek voor het onbekende zal leiden tot dezelfde blijdschap als waarmee het gemaakt is. De centrale figuur bij Dapper is Gertjan Kleinmeijer.

 Op de komende SoosAvond zal Gertjan Kleinmeijer in een gesprek met kunstenaar en interviewer Jan van IJzendoorn verhalen over de unieke theatervormen van Dapper. Kan theater zonder het woord? Kan dat via beeldende tableaux? Hoe werkt hier de motor van de verbeelding? Welke geheimen delen gewone voorwerpen en dingen met elkaar en hebben die dingen soms een eigen leven? De weg naar de dingen achter de dingen…? Kortom: hoe werkt Dapper?

Na de pauze op deze avond is de film ‘As it is in Heaven’ te zien. Deze uitstekende Zweedse speelfilm uit 2004 vertelt over een internationaal succesvol dirigent, Daniel Daréus, gespeeld door de bekende acteur Michael Nyqvist. Maar Daniel is ook eenzaam en de uitputting nabij. Hij stopt zijn carrière en keert terug naar zijn geboortedorp in het noorden van Zweden. Als Daniel met het plaatselijke koor gaat werken, herontdekt hij zijn liefde voor muziek. En dankzij de lieve Lena overwint hij langzamerhand zijn eigen onzekerheid en angsten. Zijn aanpak tilt het koor naar ongekende hoogte, maar stuit ook op veel weerstand. Naast Daniel maken de andere personages hun persoonlijke verandering door. Het dorp zelf is hier een vorm van theater met lokale persoonlijkheden als act. Eigen en eigenzinnig. ‘As it is in Heaven’ is een heerlijke wegkijkfilm, vol meeslepende emoties en herkenbare menselijke levensvragen.

Kreek is dinsdagavond open vanaf 20.00 uur en de Soos start om 20.30 uur. Weverstraat 24, Oosterbeek. Toegangsprijs is 4 euro waarbij een drankje is inbegrepen. De KunstSoosAvonden worden georganiseerd door Stichting KunstKoepel i.s.m. Stichting Scarabee. U bent van harte welkom!

De expositie met werk van Frans Klerkx is geopend van dinsdag t/m zaterdag van 13 tot 17 uur.

Afbeeldingen: Theater Dapper met ‘Carival, animaux du monde, een rondreizend dierenkabinet’ (2016) en ‘La Cabine Pendule’ (2009)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *