Reinbert de Leeuw (1938-2020)
Op 14 februari jl. overleed een van Nederlands meest bevlogen muzikanten.
Alle reden om op de komende KunstKoepelAvond veel aandacht te geven aan deze muzikale grootheid. Kort voor zijn dood werd hem de volgende vraag gesteld:
Is de dood een vijand of een vriend?
„Ik vind het idee onbevattelijk. Maar het zou toch nog erger zijn als de dood niet bestond. De zin van het leven is dat het eindig is.”
De Leeuw was een multi talent. Hij was componist, pianist en dirigent en stond bekend om zijn toewijding, compassie en een totale overgave aan de moderne, serieuze muziek. Daarnaast was hij niet aflatend geëngageerd met de kunst wat maakte dat hij zijn politieke standpunten over de positie en de waarde van kunst nooit onder stoelen of banken stopte maar hij herhaaldelijk voor op de barricaden klom.
Zin en zingeving waren de rode draad door al zijn werk. De Leeuw had een expliciete voorliefde voor componisten die compromisloos autonoom zijn. „Componeren is zo complex, de muziekgeschiedenis zo lang en rijk; wanneer een componist dan toch een eigen stem vindt en een klankwereld ontsluit die voordien niet bestond, is dat een mysterie waarvoor ik me graag volledig inzet. 99% van de schoonheid van geweldige muziek bijvoorbeeld van Bach kun je verklaren. Maar niet de essentie: waarom je er die tranen van in je ogen krijgt.” 99 procent van de schoonheid van die muziek kun je verklaren. Is dat een frustrerend of een troostrijk raadsel?
„Troostrijk! Want stel je zou het antwoord wel weten, dan was dat het einde van de muziek”.
Reinbert de Leeuw leefde als een soort monnik. Maar dan alleen dan in dienst van de muziek en niet van het geloof in God. Zelf had hij een onwankelbaar geloof in de kracht van muziek. Hij was getrouwd met de muziek. In het uitdragen daarvan merkte je wel het fanatisme van de gelovige. „Als je niet van Bach houdt, wat een armoedig leven heb je dan.”
De Leeuw was ruim een halve eeuw een wegwijzer voor muzikaal vernieuwende avonturen. De Leeuws helden zijn vooral de twintigste-eeuwers: Ives, Messiaen, Kagel, Vivier, Ligeti, Kurtág. Maar ook voor componisten als Liszt en Bach had hij een warm hart. Toch beleefde De Leeuw zijn grootste publiekssuccessen juist met oudere muziek. Vanaf de jaren zeventig speelde hij een belangrijke rol bij de ‘herontdekking’ van Erik Satie, wiens piano-oeuvre hij in geruchtmakend trage tempi vastlegde op een reeks lp’s en cd’s. En een paar jaar geleden stortte hij zich op de Mattheus Passion van Bach wat leidde tot een zeer eigenzinnige vertolking en een flinke schare liefhebbers en bewonderaars.
Komende dinsdag zullen we een poging doen om De Leeuw weer even tot leven te wekken via een portret dat we schetsen met aantal video’s en fragmenten.


Voorafgaand aan dit portret zal een kort multi media interview met Frans Klerkx plaatsvinden naar aanleiding van een serie tekeningen die de komende periode in Kreek de muren gaan verlevendigen. In de kleine vitrine komt aardewerk van Hadewych Roelofsen. Het is een nieuwe serie keramiek met engobes. In de grote vitrinekast zal een foto-impressie te zien zijn op basis van archiefmateriaal uit het HDR van de Weverstraat in Oosterbeek. Meer informatie over de tentoonstelling is te vinden op https://kreekoosterbeek.nl/event/pindarotstekeningen-van-frans-klerkx/

Elke 1e dinsdag van de maand organiseert stichting Kunstkoepel een avond voor iedereen die geïnteresseerd is in kunst. De onderwerpen die aan bod komen zijn zeer gevarieerd en hebben allen te maken met kunst in de breedste zin van het woord. Soms zijn ze filosofisch van aard, soms krijgt je via beeldmateriaal allerlei informatie en om de twee of drie maanden komt een kunstenaar aan het woord in samenhang met eigen werk dat op dat moment in Kreek geëxposeerd wordt.
De deur is open om 19.30 uur. Het programma begint om 20.00 uur en heeft altijd een korte pauze. Entree is € 4,- inclusief een kopje koffie of thee. Naderhand is er gelegenheid met een drankje wat na te praten.
Wil je de uitnodigingen over deze avonden per mail ontvangen? Meld je aan via de kunstpagina.