KunstSoosAvond in Kreek: Opening expositie: Leeft Oosterbeek in het verleden?

Click to view map
When:
dinsdag 4 februari 2020 @ 20:00 – 22:30
2020-02-04T20:00:00+01:00
2020-02-04T22:30:00+01:00
Where:
Weverstraat 24
6862 DP Oosterbeek
Nederland
Cost:
€ 4,- inclusief een kopje koffie of thee

KunstKoepelavond: dinsdag 4 februari 2020
Opening expositie: ArtEZ studenten over ‘kritisch herdenken’

“Blik in het verleden” gaat over hoe wij naar het verleden kijken. Terugblikken en herdenken zijn dingen die vaak worden geassocieerd met stilstand. Wij vragen ons af of deze stilstand ook zou kunnen worden omgezet in beweging.

In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, inmiddels 75 jaar geleden. Nog maar enkele van de veteranen die deelnamen aan de strijd tegen de vijand zijn nog in leven. Wij vieren nu dat we sinds 1945 weer in vrijheid leven, dat we samen verantwoordelijk zijn om dat besef van vrijheid door te geven aan nieuwe generaties.

Op dinsdag 4 februari wordt een nieuwe tentoonstelling geopend in cultuur- centrum Kreek in Oosterbeek. Met werken van 9 studenten van verschillende ArtEZ-studierichtingen. De studenten hebben tijdens een interdisciplinair project ansichtkaarten gemaakt in Oosterbeek. Oosterbeek is gekozen vanwege haar belangrijke rol in de Tweede Wereldoorlog. Het project heeft als hoofdthema ‘Kritisch Herdenken’. De centrale vraag van de studenten was: Leeft Oosterbeek in het verleden? Ansichtkaarten kunnen gelden als een souvenir uit ‘een andere wereld’, een wereld waar je tijdelijk bent en het thuisfront laat delen in de bezienswaardigheden op reis.

“De man” is niet specifiek gebaseerd op een specifiek verhaal uit Oosterbeek. Misschien is het wel een verhaal van ons allemaal. In het verleden leven kan, maar je moet oppassen dat je de toekomst niet uit het oog verliest.

Uitvergrotingen van deze ansichtkaarten vormen de expositie. Ook wordt er een korte film vertoond. Deze film is een onderdeel van dit project en werd gemaakt door Pompadò. Onderdeel van dit project was ook een bezoek aan de kunstenaarateliers in de Reijenga MAVO en bij kunstverzamelaars thuis; ze gingen naar de donderdagmarkt op het Stadhuisplein om mensen te interviewen en ze bestudeerden oude kaarten uit de WOII om de veranderingen in het dorp te ontdekken.

Op deze KunstKoepelavond zal een aantal van het negental studenten een toelichting geven en in gesprek gaan met de organisatoren Frans Klerkx en Jan van IJzendoorn. Voor het publiek is er volop de gelegenheid om vragen te stellen.

De tentoonstelling is te bezichtigen van dinsdag 4 februari tot en met zaterdag 29 februari tijdens de reguliere openingstijden.
De entree bedraagt 4 euro per persoon (ten behoeve van stichting Kreek) inclusief een kopje koffie of thee. Aanmelden is niet nodig.
U bent van harte uitgenodigd voor de opening op dinsdag 4 februari. Het programma begint om 20.00 uur en heeft altijd een korte pauze.  Naderhand is er gelegenheid met een drankje wat na te praten. De deur is open om 19:30 uur.

Elke 1e dinsdag van de maand organiseert stichting Kunstkoepel een avond voor iedereen die geïnteresseerd is in kunst. De onderwerpen die aan bod komen zijn zeer gevarieerd en hebben allen te maken met kunst in de breedste zin van het woord. Soms zijn ze filosofisch van aard, soms krijgt je via beeldmateriaal allerlei informatie en om de twee of drie maanden komt een kunstenaar aan het woord in samenhang met eigen werk dat op dat moment in Kreek geëxposeerd wordt.

Wil je de uitnodigingen over deze avonden per mail ontvangen? Meld je aan via de kunstpagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *