Kunstkoepelavond in Kreek: opening expositie: De hoogste tijd! van Jerome Symons

Click to view map
When:
dinsdag 5 november 2019 @ 20:00 – 22:30
2019-11-05T20:00:00+01:00
2019-11-05T22:30:00+01:00
Where:
Weverstraat 24
6862 DP Oosterbeek
Nederland
Cost:
€ 4,- inclusief een kopje koffie of thee

Jerome Symons woont en werkt in Arnhems Buiten, het voormalige KEMA-terrein, net buiten Oosterbeek. Hij heeft een groot aantal beelden gemaakt voor de publieke ruimte in binnen- en buitenland. Symons maakt sculpturen, installaties en videowerk. Ook publiceert hij regelmatig over kunst. Hij is geboren in 1949 in Nijmegen en volgde de Rietveld Academie.

In Arnhem staan monumentale werken van zijn hand aan de zuidkant van de John Frostbrug en aan de Visserslaan in Malburgen-Oost. In het Openluchtmuseum staat zijn monument voor de evacuatie van Arnhem in 1944, zijn allereerste opdracht (1984). Ook voor tal van andere steden heeft hij beelden gemaakt, zoals het mensenrechtenmonument in Zaanstad, het vredesmonument in Bergen op Zoom, een beeldengroep bij het theater in Den Helder en een groot werk bij het gemeentehuis in Den Burg op Texel.

Als beeldhouwer heeft hij zich toegelegd op sculptuur voor de openbare ruimte. Daarover zegt hij: “Werken in en voor de openbare ruimte is voor mij vooral een daad van vriendschap”. Hij voegt de daad bij het woord met verschillende materialen als steen, staal, brons en aluminium; vaak in combinatie. De karakteristieken van de omgeving zijn vaak aanleiding voor het beeld waarin uiteindelijk vele lagen van betekenis samenkomen.

Als kritisch denker neemt hij met regelmaat deel aan het debat rond kunst en cultuur.
Jerome Symons werkt de laatste jaren vooral in het buitenland; aan projecten, opdrachten en als deelnemer aan internationale sculptuursymposia. Hij maakte sculpturen in o.a. Libanon, Dubai, Zuid-Korea, Brazilië en Mexico. Dit jaar werkte hij in China en in Turkije, een land waarmee hij een bijzondere band heeft. Zowel in Ankara als Istanbul heeft hij meegewerkt aan grensverleggende projecten. Hij neemt dan deel als initiator en curator voor tentoonstellingsprojecten in de openbare ruimte, zoals de Ankara International Public Art Manifestation.

Zijn installaties en videowerken hebben vaak een socio-politieke inslag. Thema’s als vrouwenemancipatie, vrije meningsuiting en surveillance-staat komen op poëtische wijze aan de orde. Maar hij ziet zijn video’s toch vooral als “verkenningen van de ruimte op een korte tijdlijn”.

Als adviseur voor kunst in de openbare ruimte was hij verbonden aan het Amsterdams Fonds voor de Kunst en sinds 2005 is hij partner in Wiseguys Urban Art Projects, een adviesbureau voor kunst in de openbare ruimte.

Op de KunstKoepelAvond van 5 november maken wij van nabij kennis met onze buurman die net zo vaak ver weg is, als dichtbij. Dat kenmerkt ook zijn werk: ogenschijnlijk oogt het eenvoudig maar het is altijd gelaagd en heeft een filosofische basis. Een vleug humor en melancholie kun je in zijn gehele oeuvre terugvinden. Hoewel zijn beelden altijd blijk geven van de liefde voor materie en zwaarte, valt er door de toeschouwer tegelijkertijd een verlangen naar iets hemels of esoterisch in te ontdekken. De combinatie van monumentaliteit en lichtvoetigheid brengt werelden bijeen van uitersten. Van striptekening tot grottekening, van Moai tot Brancusi of van zwerfkei tot asteroïde. Stenen komen hoe dan ook steeds terug in zijn werk. Verscheidenheid is zijn kenmerk. Een denker en conceptualist is hij vast en zeker, maar wonderlijk genoeg evenzeer een ambachtsman. Ra, ra, hoe kan dat? De letter, het schrift, de taal, het beeld en het nabeeld beschouwt hij als ondeelbaar basismateriaal. Of een andere vergelijking op basis van engagement: wereldbeschouwing en kunstbeschouwing als loten van dezelfde stam, de kunstenaar en de kunstcriticus in één persoon verenigd, beeldruis als testbeeld.

Dinsdag 5 november gaan we met hem in gesprek, laat hij filmpjes en beelden zien, praat hij over zijn ideeën voor bijvoorbeeld ‘kunst op straat’; als community art, maar ook als pamflet of getuigenis. Die avond is ook het moment waarop de tentoonstelling van zijn werk opent en overal in Kreek is zijn werk dan te vinden: in de vitrinekasten, boven de bar en op het podium. En op: www.jeromesymons.com

De tentoonstelling is te bezichtigen in het cultuur- en ontmoetingscentrum Kreek vanaf dinsdag 5 november t/m zaterdag 1 februari tijdens de openingstijden.
U bent van harte uitgenodigd voor de opening op dinsdag 5 november om 20:00 uur. De deur is open om half 8. De entree bedraagt 4 euro p.p. ten behoeve van stichting Kreek. Naderhand is er gelegenheid met een drankje wat na te praten.
Locatie: Cultuur- en ontmoetingscentrum Kreek, Weverstraat 24 in Oosterbeek
Datum: dinsdag 5 november
Tijd: De deur is open om 19:30. Het programma begint om 20:00 uur en heeft altijd een korte pauze.
Kosten: 4 euro p.p. inclusief een kopje koffie of thee. Opgave is niet nodig.

Elke 1e dinsdag van de maand organiseert stichting Kunstkoepel een avond voor iedereen die geïnteresseerd is in kunst. De onderwerpen die aan bod komen zijn zeer gevarieerd en hebben allen te maken met kunst in de breedste zin van het woord. Soms zijn ze filosofisch van aard, soms krijgt je via beeldmateriaal allerlei informatie en om de twee of drie maanden komt een kunstenaar aan het woord in samenhang met eigen werk dat op dat moment in Kreek geëxposeerd wordt.

Wil je de uitnodigingen over deze avonden per mail ontvangen? Meld je aan via de kunstpagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *