Kunstkoepelavond in Kreek: LOVING VINCENT

Click to view map
When:
dinsdag 1 oktober 2019 @ 20:00 – 22:30
2019-10-01T20:00:00+02:00
2019-10-01T22:30:00+02:00
Where:
Weverstraat 24
6862 DP Oosterbeek
Nederland
Cost:
€ 4,- inclusief een kopje koffie of thee

Bijna zijn alle herdenkingsbijeenkomsten en festiviteiten in en rond het epicentrum Oosterbeek achter de rug of dan is daar weer de maandelijkse Kunstkoepelavond in Kreek.

Het idee dat WO II dan nu 75 jaar geleden eindigde wordt in alle gelederen gevierd. De geknevelde ziel in zijn vrijheidsverlangen bij alle emoties vormt natuurlijk het basale thema.

Op de komende KunstKoepelavond staat de geknevelde ziel van een groot kunstenaar centraal:

Vincent van Gogh.

We richten onze aandacht op de film LOVING VINCENT uit 2017. Dit is een uniek project over het leven en de mysterieuze dood van Vincent van Gogh: de eerste compleet geschilderde speelfilm ter wereld. Een animatiefilm in olieverf. De makers benadrukken graag het monnikenwerk: 125 kunstenaars schilderden in zeven jaar met de hand 65.000 ‘frames’ in, een seconde film kostte soms wel tien dagen. Want alles moest dus in de stijl van Vincent van Gogh.

Het project werd gesteund door het Pools Filminstituut en voorzag ook in de herscholing van professionele olieverfschilders naar animatieschilders.

Toch levert dat gelukkig geen tachtig minuten alleen maar mooie plaatjes kijken op, als ware het bewegende Van Gogh’s; dat zou snel vervelen! Het is eerder een detective geworden. De film heeft een telkens verschuivend perspectief. En passant geeft dat een romantisch beeld van de persoon achter de gekwelde kunstenaar Van Gogh. De vraag is of Van Gogh nou zelfmoord pleegde, juist op een moment in zijn leven dat hij succesvol lijkt te worden of werd hij vermoord?

Het blijkt moeilijk de waarheid over de getroebleerde Vincent te achterhalen. Gaandeweg schildert de film een fascinerend portret van Van Gogh die tijdens zijn leven amper erkenning vond. Het is een mild portret van deze schilder als een eenzame, onbeholpen, neerslachtig en misschien wel manisch-depressieve man. Ook daarover kun je van mening verschillen, zoals over alles bij Van Gogh, zo bewijst Loving Vincent

Dat vind je ook terug in het ontroerende liedje van Don McLean ‘starry starry night’

nu denk ik dat ik weet

wat je mij probeerde te zeggen

en hoe je hebt geleden

vanwege je gezond verstand

en hoe je probeerde hen te bevrijden

ze wilden maar niet luisteren

en luisteren nog steeds niet

misschien zullen ze dat ook nooit doen
LOVING VINCENT won meerdere internationale prijzen en een deel van alle voor de film gemaakte schilderijen werd in 2017 vertoond in het Noord Brabants Museum in Den Bosch.

De nu lopende expositie van het werk van Bram Groeneveld is gratis te bezichtigen en loopt t/m zaterdag 2 november tijdens onze openingstijden.

De deur is open om 19.30 uur. Het programma begint om 20.00 uur en heeft altijd een korte pauze. Entree is € 4,- inclusief een kopje koffie of thee. Naderhand is er gelegenheid met een drankje wat na te praten.

Wil je de uitnodigingen over deze avonden per mail ontvangen? Meld je aan via de kunstpagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *