Kunstsoosavond – De Bovenkamer #6

Click to view map
When:
dinsdag 7 juni 2016 @ 20:00 – 23:00
2016-06-07T20:00:00+02:00
2016-06-07T23:00:00+02:00
Where:
Weverstraat 24
6862 DP Oosterbeek
Nederland
Cost:
€ 4,- incl. consumptie
Contact:
Jan van Ijzendoorn / Lotte Menkman

Op 3 mei jl. opende de tentoonstelling in Kreek met het werk van Frans Klerkx (Nijmegen 1952). Deze expositie duurt nog t/m 3 juli 2016.

Naast de expositie in de ontmoetingsruimte laat Frans in de ruime vitrinekast bij de entree laat heel recent werk zien dat in Portugal werd vervaardigd. Deze werken zijn kleine, van straatafval geassembleerde objecten die iets absurdistisch hebben, maar die in hun nietigheid ook veel schoonheid tonen. Deze 60 kleine objecten zijn ontstaan in samenwerking met Liedewij van Eijk (Klerkx & van Eijk) gedurende een 12 daags verblijf in Lissabon.

De reeks presentaties waarvan deze expositie een voorbeeld is, valt onder het overkoepelend thema ‘De Bovenkamer’. Omdat de impact zo groot bleek te zijn van het verblijf in Lissabon en er van hieruit zo weinig zicht is op de cultuur van Portugal als EU lidstaat, lijkt het ons interessant om op de komende Soosavond eens stil te staan bij Het kunst klimaat in Portugal. Daarbij komen onder meer de relaties en verschillen in de kunstwereld van het hedendaagse Portugal en ons eigen Nederland aan bod. Een voorbeeld: er bestaan bijvoorbeeld geen Kunstacademies in Portugal. Nog een voorbeeld: subsidiemogelijkheden zijn vrijwel nihil maar het aanbod van kunst van hoge kwaliteit is toch groot. Lissabon werkt op dit moment voor kunstenaars als een magneet, vergelijkbaar met hoe Berlijn dit doet sinds de val van de muur.

Naast deze situatieschets/beschouwing zullen er ter illustratie wat mooie voorbeelden worden getoond van kunstwerken en plekken die echt de moeite waard zijn. We zullen op deze avond ook aandacht geven aan de stichting Obras die zowel vanuit Renkum als vanuit Evoramonte actief is en ervoor zorgt dat een internationaal gezelschap wordt gefaciliteerd als een prettige Artist in Residence oorden. Veel uitwisselingen tussen allerlei soorten kunstenaars komen zo op een natuurlijke manier tot stand. Dit idee verdient meer aandacht omdat het zo goed is voor een levendig kunstklimaat.

Gedurende het KunstRouteWeekend 4-5 juni en in de daarop volgende maand tot 3 juli, zijn in de naastgelegen ruimte (Tjoe) 3 grotere landschappen te zien.

De reeks presentaties ‘De Bovenkamer’ wordt georganiseerd door de KunstKoepel in samenwerking met Scarabee, stichting voor kunst en landschap.

Caixa General de Depositos

Caixa General de Depositos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *