Kunstkoepelavond: Wat de hand denkt: over tekenen

When:
dinsdag 2 januari 2018 @ 20:00 – 22:30
2018-01-02T20:00:00+01:00
2018-01-02T22:30:00+01:00
Cost:
4 euro incl. een kopje koffie of thee

Kunstkoepelavond: Wat de hand denkt: over tekenen
Over geluk en wat dies meer zij

bron: robbiecornelissen.nl

Nu het jaar 2018 nog maar net ontwaakt is, zullen we op de Kunstkoepelavond in Kreek het glas heffen op dit nieuwe, kersverse jaar. Benieuwd naar wat gaat komen, welke wensen waar worden gemaakt en hopen dat de voorspoed ook ons ten deel valt…

Maar de vele bedreigingen dienen zich ook sterker aan. De huidige wereld is heftig in transitie. Waar moet dat heen, hoe zal dat gaan? Kunst biedt hoop.
Zij maakt de realiteit dragelijk door er steeds weer iets aan toe te voegen, door er bijschriften naast te plaatsen, door kritisch te zijn, door vragen te stellen, door nieuwe mogelijkheden te schetsen. Precies over dit laatste, het steeds weer scheppen van nieuwe mogelijkheden, willen we deze avond in Kreek vanuit de kunst een klein, maar wel mooi tipje van de sluier oplichten.

Wat is tekenen? Een vorm en inhoudsmetamorfose van gedachten mondt uit in het tekenen. Als een doorgaande ‘beweging’, zoiets als ademen of de hartslag. Ontdekken en dromen, en dan niet alleen aangestuurd vanuit het onderbewuste of de fantasie, maar even zo goed vanuit de waarneming, vanuit het bewustzijn, de herinnering, vanuit de eigen aard en vanuit iemands wezen.

Tekenen is spelen met het licht en het donker, bijvoorbeeld met houtskool, met inkt of met olie en grafiet.
Maar tekenen is ook een mooie afspiegeling van het temperament: vluchtig of rustig, beheerst of agressief dwingend, dwangmatig of ontspannen.
Het is denken op papier, op de muur, op een bord, op linnen.
Nota bene: veel schilderijen zijn trouwens in wezen eerder een tekening dan een verf- of kleurexpressie!

Gedachten op papier verbeelden, aan het papier toevertrouwen, aan de hand over kunnen laten. De lijnen maken zelf de verbinding met het hoofd. De mogelijkheden van imaginaire ruimten zijn met een flexibel potlood te ontdekken, en klinkt dit als hogere wiskunde? Nee dat is het niet, want bijvoorbeeld alle kinderen weten dat al van heel jongs af aan. En die doen dat vaak: tekenen…
Natuurlijk: tekenen!

Op dinsdag 2 januari 2018 zal aan de hand van het werk van een reeks getalenteerde kunstenaars die onderling sterk verschillen worden geïllustreerd wat de hand allemaal kan zien. Na de pauze vertonen we, en dat kan haast niet anders: een tekenfilm.

Inloop: 19:30 uur Aanvang: 20:00 uur N.B. We beginnen voortaan al om 20:00 uur!
Entree: 4 euro inclusief een kopje koffie of thee
Cultuur- & ontmoetingscentrum Kreek
Adres:
Weverstraat 24 in Oosterbeek
Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag van 13:00 tot 17:00 uur
(afhankelijk van de activiteiten ook op andere tijden geopend)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *