Kunstkoepelavond – Tiny Houses

Click to view map
When:
dinsdag 1 november 2016 @ 20:00 – 23:59
2016-11-01T20:00:00+01:00
2016-11-01T23:59:00+01:00
Where:
Weverstraat 24
6862 DP Oosterbeek
Nederland
Cost:
€ 4,- inclusief drankje
Contact:
Jan van IJzendoorn / Gilles Frenken

Op de KunstSoosAvond van dinsdag 1 november in Kreek in Oosterbeek, staat het fenomeen van ‘Kleine Huisjes’ of ‘Tiny Houses’ centraal. Steeds meer mensen willen klein en duurzaam wonen, willen hun ‘ecologische voetafdruk’ zo klein mogelijk maken. Architecten, kunstenaars en doe-het-zelvers ontwerpen en bouwen huizen van 10 tot 50 vierkante meters. Enkele gemeenten in Nederland hebben stukken grond verkocht of ter beschikking gesteld aan woongemeenschappen van mensen die in kleine huisjes willen wonen. Er is sprake van een nieuwe trend, van klein, duurzaam, vrij en mooi wonen.

Veel van de tiny houses zijn verplaatsbaar, staan op wielen of kunnen met een kraan en oplegger eenvoudig worden verplaatst. Zo zijn veel bewoners van tiny houses mobiel, vrij, ongebonden aan bepaalde grond of woonplaats. Een ander kenmerk is dat veel huizen ‘off grid’ zijn, niet verbonden aan het net van elektriciteit, water, gas of afvoer. Veel huisjes zijn zelfvoorzienend, wekken via zonnepanelen en windmolentjes zelf stroom op, vangen regenwater op, zijn duurzaam, onafhankelijk en in die zin goedkoop.

Het leven in zulke huisjes brengt een eigen levensstijl, afwijkend van hoe de rest van Nederland leeft.

Kunstenaar Jan van IJzendoorn uit Oosterbeek heeft samen met collega Matthijs Bosman en architect Jeroen ter Maat een klein huisje ontworpen. Dit zelfvoorzienende ‘Pioniershuisje’, dat deels uit stro wordt opgetrokken, won dit jaar de eerste prijs in een landelijke architectuurwedstrijd. Van IJzendoorn zal op deze KunstSoosAvond over zijn ervaringen met het ontwerpen, de artistieke kant ervan, de duurzame aspecten en materiaalkeuzes, vertellen. Filmmaker Gilles Frenken volgde van IJzendoorn in zijn poging het huisje te laten bouwen in het dorp Vragender in de Achterhoek en maakte daar een korte film over.

Na de pauze wordt er een andere korte documentaire vertoond met portretten van mensen die bezig zijn hun eigen tiny house te bouwen of die er al in wonen.

 

tiny-houses

In november in Kreek is er ook de tentoonstelling van werken van Liedewij van Eijk te zien. Zij maakt abstracte schilderijen door diverse verfsoorten op elkaar te laten reageren. Er ontstaan hierdoor patronen die doen denken aan geologische processen in de grond. Daarnaast maakt van Eijk foto’s en videowerk. Deze expositie is nog tot in december te zien, van dinsdag t/m zaterdag, van 13 tot 17 uur. Toegang is gratis.

De KunstSoosAvond in cultuur- en ontmoetingscentrum ‘Kreek’, Weverstraat 24 in Oosterbeek, wordt georganiseerd door de KunstKoepel en is zoals altijd op de eerste dinsdag van de maand. Op 1 november openen de deuren om 20.00 uur. De presentatie en film beginnen om 20.30 uur. Toegangsprijs is 4 euro, waarbij een drankje is inbegrepen. U bent van harte welkom.

Op bijgevoegde foto het ontwerp van het pioniershuisje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *