Kunstkoepelavond: kunstmanifestaties

When:
dinsdag 4 juli 2017 @ 20:00
2017-07-04T20:00:00+02:00
2017-07-04T20:15:00+02:00
Where:
Weverstraat 24
6862 DP Oosterbeek
Nederland
Cost:
4 € incl drankje
Contact:
Gilles Frenken

Op de KunstSoosAvond van dinsdag 4 juli hebben we voor de pauze een programma over 3 kunstmanifestaties in Gelderland en Overijssel.

Na de pauze wordt de documentaire film ‘Constant, avant le depart’ vertoond. Deze fraai gedraaide film toont de bekende schilder Constant Nieuwenhuis (1920 – 2005), werkend aan wat zijn laatste schilderij zou worden. Filmmaker Gilles Frenken leidt deze film van zijn collega’s Maarten Schmidt en Thomas Doebele in.

 

Op dit moment zijn er 3 opmerkelijke kunstmanifestaties in onze omgeving die meer dan de moeite van het bezoeken waard zijn: De IJsselbiënnale, Beeldenroute de Grebbelinie en twee kunstmanifestaties in Diepenheim. Kunstenaar Jan van IJzendoorn bespreekt deze evenementen en laat afbeeldingen van de routes en kunstwerken zien.

De IJsselbiënnale is een kunstroute met maar liefst 26 kunstwerken van internationale kunstenaars. De route, die je het beste fietsend of wandelend kunt afleggen, meandert langs de rivier de IJssel. De kunstwerken vind je op bijzondere locaties in het landschap, zoals in uiterwaarden, bij sluizen, steenfabrieken en landgoederen en in de historische Hanzesteden Doesburg, Zutphen, Deventer, Zwolle en Kampen. In deze eerste editie van de IJsselbiënnale tonen kunstenaars hun visie op de invloed van de klimaatverandering op ons rivierenlandschap: van poëtische droombeelden en utopische toekomstvisies tot nietsontziende doemscenario’s… Voor de route, t/m 24-09 geopend, is een plattegrond met toegangskaartjes te koop.

In het afwisselende landschap van het Grebbeliniegebied rondom Renswoude is er t/m 1 oktober 2017 een tijdelijke Beeldenroute. Speciaal voor dit gebied maakten 16 kunstenaars uit onze regio een kunstwerk langs een uitgezette fiets- of wandelroute. De kunstwerken zijn geïnspireerd op het bijzondere landschap van het verdedigingsgebied De Grebbelinie met zijn rijke cultuurhistorie.
Er zijn drie startplaatsen nabij Renswoude: Fort aan de Buursteeg, Camping De Grebbelinie en Restaurant De Dennen. De gehele route is 15 km lang, maar is ook in gedeelten te bekijken.

Diepenheim, een klein stadje op de grens van Gelderland en Overijssel, heeft veel actieve kunstenaars. Er zijn verschillende ‘artist in residency-plekken’ waar kunstenaars met een beurs van het Mondriaanfonds geïnspireerd kunnen werken.

Deze zomer is er een groepsexpositie van de kunstenaarsvereniging in het expositiegebouw aan de Grotestraat 17, met werken van kunstenaars uit de regio en ver daarbuiten. Afgelopen week is er ook een monumentaal kunstwerk van Lucas Lenglet in ‘Tuin Gazebo’ onthuld. In het stadje zijn verschillende tuinen en parken met kunstwerken en er is een kaart met een beeldenroute verkrijgbaar.

Van 19 t/m 29 oktober is er ‘Kunstmoment Diepenheim’, met meer dan 100 deelnemende kunstenaars. Op plekken waar je het niet verwacht, oude schuren, bijzondere huizen, winkels, maar ook in galeries, bij kastelen en de bijzondere buitengebieden, is kunst van diverse disciplines te zien. Naast het kunstprogramma zijn er ook workshops en presentaties. Veel kunstenaars zijn aanwezig tijdens het evenement en geven een toelichting op hun werk. Deze beeldenroute bestaat al sinds 2005 en trekt elk jaar vele duizenden bezoekers.

 

De KunstSoosAvond in Cultureel Centrum ‘Kreek’, Weverstraat 24 in Oosterbeek, georganiseerd door Stichting KunstKoepel, is zoals altijd op de eerste dinsdag van de maand. In augustus is er geen kunstkoepelavond in verband met de vakantieperiode.  Op 4 juli openen de deuren om 20.00 uur. De presentatie begint om 20.30 uur. Toegangsprijs is 4 euro, waarbij een drankje is inbegrepen. U bent van harte welkom!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *