Kunstkoepelavond: ‘Golden Years’ Filmposters uit Hollywoods gouden jaren

When:
dinsdag 4 juni 2019 @ 20:00 – 22:30
2019-06-04T20:00:00+02:00
2019-06-04T22:30:00+02:00
Where:
Weverstraat 24
6862 DP Oosterbeek
Nederland
Cost:
€ 4,- inclusief een kopje koffie of thee

‘Golden Years’ Filmposters uit Hollywoods gouden jaren

Le tour du monde en 80 jours
My Fair Lady

Film is magisch! Vooral als de beleving van de film zoveel emotie bij de kijker oproept, dat die belevenissen ‘echter dan echt’ zijn. Dat de zee blauwer is dan in het echt. Dat je zo voor het eerst een heuse aardbeving meemaakt, schipbreuk lijdt, of onder vuur ligt. Dat de vlinders in je buik door een schoonheid op het witte doek veroorzaakt kunnen worden. Vele celluloid helden en heldinnen leven voor eeuwig verder.
En hoe kom je aan de weet wat de Cinema wekelijks aan nieuwe avonturen biedt? Wat is er te doen in de Bios?
Jarenlang was het medium hiervoor de Filmposter. Al dan niet opgeschaald door een bioscoopschilder. De poster is een ware typografische kunstvorm. In één blik moet de aandacht gevestigd worden op de film. Die moet je echt gaan zien… En terugkijkend wordt zo duidelijk dat dit medium een prachtig tijdsbeeld schetst. Zowel de stijl van de vormgeving als de inhoud bieden zo een kleurrijk en heel divers palet.
Van 4 juni tot en met 31 augustus laat Johan Wolthuis uit Arnhem een klein deel van zijn omvangrijke verzameling klassieke filmposters in Kreek zien. De oudste exemplaren dateren van begin jaren vijftig. Ook zullen er posters hangen uit de jaren zestig en zeventig.
De posters laten voornamelijk 70 mm Hollywoodfilms zien, technisch perfect uitgevoerde films door vakkundige filmmakers. Technisch gezien is de 70 mm film twee keer zo breed als de gewone film. Veel meer details krijgen zo alle aandacht. Veel bekende en grote films zijn daar dan ook op geschoten: 2001: A Space Odyssey (1968), The Sound of Music (1965), Ben Hur (1959) en bijvoorbeeld ook Quentin Tarantino’s The Hateful Eight (2015). in Ultra Panavision 70. In de VS zijn er speciaal voor deze film weer 100 bioscopen uitgerust met 70 mm projectoren.

De deur is open om 19.30 uur. Het programma begint om 20.00 uur en heeft altijd een korte pauze. Entree is € 4,- inclusief een kopje koffie of thee. Naderhand is er gelegenheid met een drankje wat na te praten.

Elke 1e dinsdag van de maand organiseert stichting Kunstkoepel een avond voor iedereen die geïnteresseerd is in kunst. De onderwerpen die aan bod komen zijn zeer gevarieerd en hebben allen te maken met kunst in de breedste zin van het woord. Soms zijn ze filosofisch van aard, soms krijgt je via beeldmateriaal allerlei informatie en om de twee of drie maanden komt een kunstenaar aan het woord in samenhang met eigen werk dat op dat moment in Kreek geëxposeerd wordt.

Wil je de uitnodigingen over deze avonden per mail ontvangen? Meld je aan via de kunstpagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *