Kunstkoepelavond: “Festina Lente”

Click to view map
When:
dinsdag 7 mei 2019 @ 20:00 – 22:30
2019-05-07T20:00:00+02:00
2019-05-07T22:30:00+02:00
Where:
Weverstraat 24
6862 DP Oosterbeek
Nederland
Cost:
€ 4,- inclusief een kopje koffie of thee
KunstSoosAvond dd. 7 mei a.s. in cultuur- & ontmoetingscentrum Kreek

Over een kunstverzameling
Speciale gast: Jan Hofstede

Al lange tijd stond op de verlanglijst van stichting Kunstkoepel om de gewaardeerde kunstliefhebber en kunstverzamelaar Jan Hofstede, geboren en woonachtig in Oosterbeek, het woord te geven. Dinsdag 7 mei is het dan eindelijk zover.

Zijn liefde voor de kunst gaat ver terug in de tijd.

Jan zal ons zijn eerste schilderijtje tonen dat in zijn jonge leven in zijn bezit kwam. Maar ook zal hij ons meenemen op een lange reis door de tijd en stilstaan bij de bijzondere kunstwerken die op zijn weg zijn gekomen. Zo ontstaat een collectie, met een persoonlijk handschrift.

De liefde voor met name de schilderkunst heeft hij voor een deel te danken aan zijn vader. Een groot deel van zijn leven leidde Jan een slopersbedrijf. Hoe verassend is het dan niet dat iemand zoveel zorg en liefde koestert voor ambacht, met liefde voor detail en de bijzondere dingen waar je oog op valt als je er steeds met de neus op zit? Het gaat vaak om de dingen die door anderen misschien wel veronachtzaamd worden. Of die men vaak domweg over het hoofd ziet.

Er zijn verschillende manieren van kijken. In overdrachtelijke zin betekent dat dit: de kunstenaar bekijkt en begrijpt de wereld met zijn eigen ogen. Dat begrijpt de verzamelaar en die wil er graag mede voor zorg dragen dat de weerloze dingen die van waarde zijn, ook behouden blijven. Daar biedt hij onderdak aan. Over een kunstwerk valt meestal veel te vertellen.

Jan: ‘Leren kijken staat voorop. Je smaak ontwikkelen. Uitvinden wat je raakt en je nooit verveelt. Kunst leren kennen is uiteindelijk ook jezelf beter leren kennen. Volg je eigen gevoel bij de aanschaf ervan, laat je niet leiden door bekende namen. Het gaat niet om status, wel om echte liefde voor de kunst zelf. Alleen maar afgaan op de reputatie van een kunstenaar is misleidend.
Het werk moet je ziel raken.’

Stichting Kunstkoepel kijkt er naar uit om een gevoel te krijgen wat voor persoon de verzamelaar achter dat werk is. Wat is dat voor iemand die geld uitgeeft en speurt naar beschilderde doeken, bedrukt papier (litho’s, etsen etc.) of tekeningen? Verzamelen: sommige mensen worden erdoor gegrepen. Je moet er oog voor hebben en dan wordt het een deel van je eigen bewustzijn.

Jan bekommert zich al jarenlang intens om de zorg voor de omgeving en belangeloos zette hij zich in voor onder meer in voor het Renkums Beekdal, de oude Begraafplaats waar hij naast woont en de Natuurboerderij Veld en Beek. Dit zijn maar een paar voorbeelden. Want alles wat groei en bloeit in zijn eigen tuin, gelegen aan en in het Zweiersdal, floreert er en krijgt dagelijks de volle aandacht.

Tribune, erfinrichting van het Infocentrum het Renkums Beekdal o.l.v. Jan Hofstede

KunstSoosAvond dinsdag 7 mei

De deur is open om 19:30. Het programma begint om 20:00 uur en heeft altijd een korte pauze. Entree is 4 euro inclusief een kopje koffie of thee.

Locatie:  Cultuur- en ontmoetingscentrum Kreek, Weverstraat 24 in Oosterbeek
Aanvang: 20:00 uur; de deur is open om 19:30 uur
Kosten:  4 euro per persoon incl. een kopje koffie of thee

Elke 1e dinsdag van de maand organiseert stichting Kunstkoepel een avond voor iedereen die geïnteresseerd is in kunst. De onderwerpen die aan bod komen zijn zeer gevarieerd en hebben allen te maken met kunst in de breedste zin van het woord. Soms zijn ze filosofisch van aard, soms krijgt je via beeldmateriaal allerlei informatie en om de twee of drie maanden komt een kunstenaar aan het woord in samenhang met eigen werk dat op dat moment in Kreek geëxposeerd wordt.

De deur is open om 19.30 uur. Het programma begint om 20.00 uur en heeft altijd een korte pauze. Entree is € 4,- inclusief een kopje koffie of thee. Naderhand is er gelegenheid met een drankje wat na te praten.

Wil je de uitnodigingen over deze avonden per mail ontvangen? Meld je aan via de kunstpagina.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *