Kunstkoepelavond: i.s.m. Boekhandel Meijer & Siegers

When:
dinsdag 4 december 2018 @ 20:00 – 22:30
2018-12-04T20:00:00+01:00
2018-12-04T22:30:00+01:00
Where:
Weverstraat 24
6862 DP Oosterbeek
Nederland
Cost:
€ 4,- inclusief een kopje koffie of thee

Literaire avond: De onderstroom

Meestal krijgt beeldende kunst als onderwerp op de maandelijkse Kunstkoepelavond veel aandacht en in mindere mate komt de literatuur aan bod.

Ditmaal is het echter andersom.  Oud-AKO-Literatuurprijswinnaar Hans Münstermann heeft recent een boek geschreven met als titel De onderstroom. Voor deze kunstkoepelavond komt hij naar Oosterbeek om de bijzondere vorm van zijn roman toe te lichten. Het boek is geïnspireerd op de ware levens van dominee Bastiaan Ader en diens zoon, de kunstenaar Bas Jan Ader. De schoonheid van de tragiek en de vergankelijkheid had deze kunstenaar in zijn ban.

Ook in de roman verdwijnt in 1975  Paul Koopman als hij in een piepklein zeilbootje de oceaan wil oversteken. Wat dreef hem? Er lijkt één motief te overheersen: hij was op zoek naar zijn vader, dominee Koopman, die in 1944 stierf voor een Duits vuurpeloton.

De onderstroom is een zoektocht van een vader naar zijn zoon in de wereld na de dood. Het is een ontroerende ode aan twee uitzonderlijke persoonlijkheden.

De schrijfster en dorpsgenoot Miriam Guensberg voert het gesprek met de auteur voor de pauze. Na de pauze zal dieper ingegaan worden op de relatie tot de beeldende kunst, met name op de performance kunst. Ter aanvulling worden er ook korte filmpjes vertoond die wat meer inzicht geven in de persoonlijkheid van de kunstenaar Bas Jan Ader. Deze kunstenaar geniet ook internationaal faam door zijn onaangepaste werkwijze waarmee hij zonder concessies te doen vorm gaf aan zijn leven en zijn kunst.

De huidige expositie in Kreek van Beatrijs van den Bos ‘tronies’, de keramische beeldjes in de vitrine van Marianne Horsman en de Jan Klaassen poppen van Jeroen Hendriksen is nog te bezichtigen in het cultuur- en ontmoetingscentrum Kreek t/m zaterdag 2 februari tijdens de openingstijden. N.B. Kreek is gesloten van 24 december t/m 1 januari

Locatie: Cultuur- en ontmoetingscentrum Kreek, Weverstraat 24 in Oosterbeek
Datum: dinsdag 4 december
Tijd: De deur is open om 19:30. Het programma begint om 20:00 uur en heeft altijd een korte pauze.
Kosten: 4 euro p.p. inclusief een kopje koffie of thee.
Openingstijden om de tentoonstelling te bezoeken: van dinsdag t/m zaterdag van 13:00 tot 17:00 uur
Meer informatie: www.kreekoosterbeek.nl
Vragen: Wilt u exposeren in Kreek of een kunstwerk kopen? Mail dan met onze kunstcommissie naar kunst@kreekoosterbeek.nl

Elke 1e dinsdag van de maand is er Kunstkoepelavond. Wilt u de nieuwsbrief ontvangen? Vul dan uw e-mailadres in op de pagina www.kreekoosterbeek.nl/kunst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *