Kunstkoepelavond

Click to view map
When:
dinsdag 2 oktober 2018 @ 20:00 – 22:30
2018-10-02T20:00:00+02:00
2018-10-02T22:30:00+02:00
Where:
Weverstraat 24
6862 DP Oosterbeek
Nederland
Cost:
€ 4,- inclusief een kopje koffie of thee

KunstSoosAvond van dinsdag 2 okt. in Kreek, over ‘Strategie Architecten en het transformeren van gebouwen’

Bijlage: Foto door Gilles Frenken van de naar een ontwerp van Strategie verbouwde Heilig Hartkerk in Arnhem

Het Oosterbeeks architectenbureau Strategie bestaat in oktober 25 jaar. Reden om de drie architecten uit te nodigen om te praten over de hoogtepunten van wat ze gerealiseerd hebben. En omdat ze momenteel een paar zeer in het oog springende monumenten transformeren tot andersoortige gebouwen, gaan we daar tijdens de komende KunstSoosAvond de nadruk op leggen.

Strategie bestaat uit de architecten Jeroen ter Maat, Henk van Straten en Ron van der Giessen plus een aantal technisch tekenaars en andere medewerkers. In heel Nederland hebben zij woningen, appartements- en bedrijfsgebouwen ontworpen. Een specialisatie van Strategie is het herbestemmen of transformeren van bestaande gebouwen tot iets anders. Zo ontwerpt Strategie appartementen in leegstaande kantoorgebouwen in Arnhem-Zuid. Zorgboerderij & theeschenkerij Hoeve Klein-Mariëndaal in Arnhem biedt een werkplek aan mensen die begeleiding nodig hebben. Het kleine boerderijtje werd zorgvuldig verbouwd tot theeschenkerij en de oude kapschuur is nu een monumentale boerderij op het landgoed Mariëndaal vlakbij Oosterbeek. In Renkum werd de natuurboerderij Veld en Beek vernieuwd met een speciale multifunctionele stal en een bijpassend woonhuis. In Oosterbeek zijn er allerlei bekende objecten die op de tekentafel van Strategie zijn ontworpen of getransformeerd, zoals de HEMA en de ING-bank.

afbeelding.pngafbeelding.pngEen heel mooi project van transformatie is de herbestemming van de Heilig Hartkerk aan de Bakenbergseweg in Arnhem. Dit zeer fraaie monument kwam leeg te staan en kon een nieuwe invulling krijgen. Een projectontwikkelaar kocht de kerk om er een gezondheidscentrum van te maken, waar verschillende zorgaanbieders kantoor- en behandelruimtes konden huren.

Bij het ontwerpen van de nieuwe inrichting hielden de architecten er rekening mee dat de hoge ruimte, het mooie plafond, de glas-in-loodramen, en fijne detaillering van het metselwerk behouden zouden blijven. Het gezondheidscentrum is deze maand voor het eerst geopend en de architecten zullen tekeningen en foto’s van het werkproces laten zien.

afbeelding.pngEen ander zeer aansprekend project van Strategie is het herbestemmen van een door de bekende architect Gerrit Rietveld (1888 – 1964) ontworpen kerk, de ‘Kubuskerk’, in Uithoorn.

Na de pauze vertonen we op verzoek van Strategie de interessante documentairefilm ‘Rietveld Ruimtekunstenaar’, over architect Gerrit Rietveld en zijn bekende Rietveld-Schröderhuis in Utrecht. Deze film van 25 minuten is gemaakt door Rietvelds assistent, de architect Bertus Mulder en zijn zoon filmmaker Marco Mulder.

Op dit moment is er in Kreek een dubbel-expositie te zien met kleurrijke tekeningen en schilderijen van de jonge kunstenaar Bram Groeneveld en met objecten en assemblages van Frans Klerkx. De expositie is iedere woensdag t/m zondag gratis toegankelijk, van 13 tot 17 uur.

Cultureel- en ontmoetingscentrum ‘Kreek’, Weverstraat 24, Oosterbeek. Zaal open vanaf 19.30 uur. De KunstSoosAvond, georganiseerd door Stichting KunstKoepel, begint om 20.00 uur. Toegangsprijs is 4 euro waarbij een drankje is inbegrepen. U bent van harte welkom!

Elke 1e dinsdag van de maand is er Kunstkoepelavond. Dan komt op de een of andere manier een kunstenaar, kunststroming of onderwerp aan bod wat verdieping geeft in of bij het kijken naar kunst. Regelmatig wordt de expositie in Kreek ook vervangen en zijn er tijdens deze avonden gesprekken met de kunstenaars van het nieuwe werk. Veel plezier. Dit is de korte omschrijving. Meestal komt er (kort ) voor de avond een uitgebreider stuk over het onderwerp op de site. Maar dit bericht is er ter aankondiging van de avonden.

De deur is open om 19:30. Het programma begint om 20:00 uur en heeft altijd een korte pauze. Entree is 4 euro inclusief een kopje koffie of thee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *