Kunstkoepelavond

Click to view map
When:
dinsdag 6 februari 2018 @ 20:00 – 22:30
2018-02-06T20:00:00+01:00
2018-02-06T22:30:00+01:00
Where:
Weverstraat 24
6862 DP Oosterbeek
Nederland
Cost:
€ 4,- inclusief een kopje koffie of thee

Vormen en Vertolken

Anke Wienk

Tekening van Anke Wienk

Nog niet zo lang geleden was het feest in het cultuur- en ontmoetingscentrum Kreek met “10 Years After”. In de Weverstraat vinden inmiddels een decennium lang allerlei activiteiten plaats die mensen tot elkaar brengen.
Nu, na 10 jaar verwelkomen we opnieuw een oude, getrouwe ‘Kreker’: Anke Wienk. Anke was bij de start de eerste exposant in het kersverse centrum. En bij menige KunstSoosAvond was zij van de partij. Betrokken en geïnteresseerd volgde ze het gesprek en schroomde niet om door te vragen als er iets onduidelijk was of onbelicht bleef.

Anke ziet zichzelf als een ‘Vertolker in Beeld’. Al heel vroeg tekende en schilderde zij vanuit een innerlijke noodzaak de dingen om haar heen. Met name figuurstudies, portretten en landschappen. Mens en natuur staan altijd centraal. Intuïtief, verwonderd en vertrouwend op de eigen notie, groeide de vaardigheid om direct naar de waarneming te werken. Zij is iemand die met hetzelfde gemak tekent en verbeeldt als waarmee een schrijver z’n woorden kiest en opschrijft. In die directheid schuilt haar kracht. Het werk van de laatste jaren lijkt nog steeds direct naar de waarneming tot stand gekomen te zijn. Toch is dit niet meer altijd zo! Want zij ontwikkelde, meestal aan de hand van een thema, gewoon uit het blote hoofd getekend, op deze wijze veel vrij werk. Daarnaast vond ze het prettig om in opdracht portretten en illustraties te maken en privélessen te geven. Zij kreeg haar opleiding op de Rietveldacademie en de Rijksacademie in Amsterdam. Voor haar is die professionele scholing alleen maar ‘bijschaving’ geweest omdat ze haar eigen weg al van jongs af aan intuïtief zelf zocht. In die zin is zij een professioneel autodidact!

In de komende expositie zal het accent vooral liggen op haar geliefde thema Portret. Samen vormen die werken ook een portret van haarzelf.

‘Storytellers’

Objecten van Carel Lanters

Simultaan aan deze nieuwe expositie wordt in de Vitrine een presentatie gemaakt van het werk van de beeldhouwer Carel Lanters (1955). Lanters is kunstenaar ‘pur sang’. Hij verrast ons telkens weer met zijn eigenzinnige sculpturale vormen. Naast zijn toonbeelden, in de vorm van maskers en lange bespeelbare stokken, gaat hij langzaam over in stokken met afsluitende vormen. Vormen, zoals een vrouwenlichaam of zijtakken die de stokken, gevonden in de natuur hem zelf dicteren. De stok/staf had en heeft in vele culturen een belangrijke betekenis. Zo kan de stok verwijzen naar macht, wijsheid en magie. Alleen werkzaam als een bepaalde aangewezen persoon deze stok gebruikt. Onmiddellijk komt de associatie met de oeroude Egyptische godheid Ptah naar voren. Ptah, is de keramist onder de goden en ook de brenger van de smeedkunst en de beeldhouwkunst. Ptah schiep de mensheid, vormde ze uit klei en blies er een goddelijke vonk in. Van hem werd ook gezegd dat hij de wereld schiep: “met gedachten uit zijn hart en woorden van zijn tong”.

De objecten in de vitrines hebben voor het eerst een liggende positie: Carel onderzoekt met zijn beelden de verschillende manieren van observatie, maar zeker ook de manieren waarop de observator een nieuw verhaal kan reproduceren.

De KunstSoosAvond in Kreek wordt georganiseerd door Stichting KunstKoepel.

Locatie: Kreek
Aanvang: Het programma begint om 20:00 uur en heeft altijd een korte pauze. De deur is open om 19:30.
Entree: 4 euro inclusief een kopje koffie of thee.
Opgave: Niet nodig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *