Op dinsdag 1 mei viert de hele wereld de ‘Dag van de Arbeid’. Soms wordt deze dag wel het ‘Feest van de Arbeid’ genoemd. In Moskou is het een dag van protest en in Frankrijk deelt men lelietjes-van-dalen uit. In de meeste landen is het een doorbetaalde vrije dag. In Nederland een doorbetaalde werkdag. De dag komt voort uit de arbeidersbeweging en de vakbonden, die aan het eind van de 19e eeuw ijverden voor een 8-urige werkdag.
De KunstSoosAvond gaat a.s. dinsdag over politiek engagement versus het ‘vrijdenken’ in de kunst. Stelling nemen, bij alles vraagtekens zetten, of iets geheel nieuws creëren?
Jonas Staal is een kunstenaar die de politiek, macht en ideologie als onderwerp in zijn werk neemt. Staal, geboren in 1981 in Zwolle, richt zich op het creëren van een ruimte waarin kunst, in tegenstelling tot wat vaak aangenomen wordt, niet alleen vragen over de wereld kan stellen, maar mogelijkheden kan aandragen om nieuwe werelden en visies te verbeelden.
In 2012 richt Staal ‘New World Summit’ op, een artistieke en politieke organisatie met als doel het creëren van ‘alternatieve parlementen’, waar organisaties terecht kunnen die zich buiten een democratisch systeem bevinden. New World Summit verzet zich – met als grootste voorbeeld van hoe het niet moet, de zogenaamde War Against Terror – tegen de toename van militaire en koloniale belangen en expansiedrift onder het mom van democratie en vrijheid. Sinds de oprichting in 2012 vonden er ‘Summits’ plaats in Berlijn, Leiden, Kochi (India), Brussel, Derik (Rovaja, een door Syrië niet erkende, onafhankelijke Koerdische staat) en Utrecht.
Politiek is een rode draad in Staals oeuvre. In de periode 2005-2008 creëert hij The Geert Wilders Works: op diverse plekken in Rotterdam richt Staal bermmonumentjes op voor de rechtse politicus – met afbeeldingen van diens hoofd, een teddybeer, rozen en kaarsjes – alsof hij is overleden.
In 2011 reconstrueert Staal voor de tentoonstelling Politiek Kunstbezit II in het Van Abbemuseum in Eindhoven de Vrijdenkersruimte.
Staal stelt de volgende vragen: “Over welke vrijheid willen wij het hebben? Aan wie is deze vrijheid dienstbaar? En wat is de ideologische achtergrond op basis waarvan wij over vrijheidof onvrijheid spreken?” Staal bevraagt waarom een systeem is zoals het is en stelt het ter discussie. Met andere woorden – een parafrase van wat Staal tijdens een van de Summits tersprake bracht – de grenzen van deze wereld zijn niet natuurlijk. Ze zijn gecreëerd door mensen en kunnen dus ook weer veranderd worden door mensen.
Tijdens de KunstSoosAvond van 1 mei worden er enkele korte films over Jonas Staal en zijn werk vertoond. Ook zijn er korte films van andere kunstenaars die zich op sterke wijze tot politiek verhouden, zowel geëngageerde kunstenaars als vrijdenkers.
In Kreek zijn er wisselende tentoonstellingen. Momenteel is er werk te zien van de Haarlemse kunstenares Joke Hak, voornamelijk tekeningen en kleine beelden van keramiek. Kreek is geopend van woensdag t/m zaterdag van 13 tot 17 uur.
Vanaf dinsdag 29 mei tot en met zondag 3 juni zijn er panoramafoto’s van Henk Moll te zien in Kreek. Op de website van Moll vindt u zijn werk: www.henkmollfoto.nl. Deze kortetentoonstelling wordt in Kreek gehouden wegens de kunstroute op zaterdag 2 en zondag 3 juni. Kreek is in dat weekend geopend van 11.00 tot 17.00 uur.
Het is mogelijk om cultuur- en ontmoetingscentrum Kreek te ondersteunen door ‘Vriend van Kreek’ te worden. Al vanaf 25 euro per jaar bent u ‘Vriend’ en wordt u eens per jaar uitgenodigd voor een speciale vriendeborrel. Zie ook:
www.kreekoosterbeek.nl/vriendenvankreek/
De KunstSoosAvond begint om 20.00 uur. Zaal open vanaf 19.30 uur. Toegangsprijs is 4 euro, waarbij een drankje is inbegrepen. Weverstraat 24 in Oosterbeek. U bent van harte welkom!
Elke 1e dinsdag van de maand is er Kunstkoepelavond. Dan komt op de een of andere manier een kunstenaar, kunststroming of onderwerp aan bod wat verdieping geeft in of bij het kijken naar kunst. Regelmatig biedt Kreek wisseltentoonstellingen n en zijn er tijdens deze avonden gesprekken met de kunstenaars van het nieuwe werk.
De deur is open om 19:30. Het programma begint om 20:00 uur en heeft altijd een korte pauze. Entree is 4 euro inclusief een kopje koffie of thee.