Jazz Live – Stephan-Max Wirth Experience

When:
zondag 26 februari 2023 @ 16:00 – 18:00
2023-02-26T16:00:00+01:00
2023-02-26T18:00:00+01:00
Where:
Kreek
Weverstrat 24 Oosterbeek
Cost:
Free

Aanstaande zondag, 26 februari vanaf 16:00, Live Muziek met Stephan-Max Wirth Experience bij Kreek.

Stephan-Max Wirth: Live Experience. 25 jaar SMWE – de legendarische live-opnames uit de jaren 2010 van Stephan-Max Wirth, Jaap Berends, Bub Boelens en Florian Hoefnagels.

Al meer dan een kwart eeuw is de Berlijnse saxofonist en componist Stephan-Max Wirth actief met zijn band. Ter gelegenheid van het vijfentwintigjarig jubileum is er nu een live-box uitgebracht met 21 nummers op 4 cd’s, die op een caleidoscopische manier de stilistische diversiteit van hedendaagse jazz bundelt. Of het nu gaat om gedurfde post-bop concepten, jazzrock-excursies, free-jazz-invloeden of verlangende ballades van vaak zangerige kwaliteit – Wirth demonstreert met de muzikanten van zijn Duits-Nederlandse kwartet een gewichtloze virtuositeit, gecombineerd met een onbevooroordeeld gevoel voor geluid.

Na het voltooien van zijn studie aan het HdK Arnheim (NL) richtte Stephan-Max Wirth al in 1992 zijn eerste eigen ensemble op. Wat aanvankelijk begon als een trio, groeide uit tot een kwartet met een vaste bezetting en is tegenwoordig bekend als de “Stephan-Max Wirth Experience” in Duitsland en Europa. De saxofonist ontdekt steeds opnieuw ongewone geluiden met zeer uiteenlopende projecten en werkt samen met genre-overschrijdende kunstvormen. Zo combineerde hij in 1997 Duitse chansons met jazzmuziek in het programma “Mythos”, combineerde hij zijn muziek met boventoonzang (“Illumination” 2004) of combineerde hij jazz, film en dans in het project “DADA Republic!” dat in 2006 in première ging bij het Berlin Jazz Festival. Vanuit zijn cd-hommage aan Alice Coltrane “multiple pulse” (2009) maakte hij dan weer een verdere sprong als componist. Productiever en consequenter dan ooit voert hij vandaag zijn eigen werken uit en produceert hij conceptalbums zoals “The Inner Draft” (2014) of “Calling Europe” (2017). Hierachter gaat ook een intense band met zijn medemuzikanten schuil, aan wie hij veel van zijn composities op maat maakt en die zijn muziek in spannende liveacts veranderen. Stephan-Max Wirth ontving voor zijn werk en zijn cd’s talloze onderscheidingen en prijzen. Hij speelde onder meer met Jens Winther, Julia Hülsmann, Eric Schäfer of Ack van Rooyen.

Jaap Berends (Gitaar) was tijdens zijn muziekstudie al een gewilde gitarist en werkte met Scott Henderson en Joe Diorio. In die tijd vestigde hij zich ook als studiomuzikant en richtte hij na zijn beurs aan het “Musicians Institute” in Los Angeles zijn eigen productiebedrijf “B-wave Music Productions” op, dat tot op de dag van vandaag succesvol is. In 2003 nam hij zijn eigen akoestische soloalbum “Shortcuts” op (Munich Records). Ondanks een gevarieerd instrumentarium van banjo tot sitar en bas, speelt hij bij voorkeur met zijn “gibson es175 “. Sinds 2004 is hij lid van de SMWE als muzikant en geluidstechnicus en zet hij zowel de band als het publiek akoestisch en elektronisch in vuur en vlam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *