Vynil Friday

When:
vrijdag 18 februari 2022 @ 20:00 – 23:00
2022-02-18T20:00:00+01:00
2022-02-18T23:00:00+01:00
Cost:
Free

Vinyl was bijna zo dood als een pier, maar nu is-ie weer helemaal terug.

Terug naar de warmte De warmte van muziek. Terug de tijd in. Terug naar oude techniek. Terug naar wat minder gemak maar met meer aandacht voor het moment.

Vinyl is een totaal beleving: De hoes met art work heeft volume en is overdonderend aanwezig. Dit in tegenstelling tot het miezerig kleine plastic hoesje van de cd met wat drukwerk er in gefrommeld. De handeling om een lp op te zetten vraagt wat meer liefde en aandacht dan een glimmend cd’tje in de lade te frommelen.

Toen de cd kwam, mixte sommige muzikanten een lp-kraak in de clynisch perfecte cd. Elke lp is dus eigenlijk uniek met z’n eigen kraakje/onvolkomenheid. Elpees worden nu weer volop geperst, ook door nieuwe muzikanten. Jongelui kopen oud en nieuw werk en weten het eigen geluid van de lp weer te appreciëren.

Waarom eigenlijk?

 1. Wat is een lp eigenlijk?
  Voor Vinyl fanaten is het stellen van deze vraag als vloeken in de kerk. De lp – de langspeelplaat – is pure muziekromantiek. Feitelijk is de langspeelplaat een zwarte dunne schijf gemaakt van polyvinylchloride. Deze ‘vinyl’ muziekdrager heeft een doorsnee van 30 centimeter, en is daarmee ongeveer twee keer zo groot als de cd. De lp heeft twee kanten, elk met ruimte voor 30 minuten muziek.
 2. Hoe oud is de lp?
  De eerste grammofoonplaat voor thuisgebruik komt uit 1898, maar de eerste lp komt uit 1948. Het verschil met andere grammofoonplaten zit in de omvang van schijf en de snelheid waarmee deze ronddraait. De cd kwam in 1982 op de markt, het cassettebandje in 1963.
 3. Was de lp een succes?
  Jazeker, een groot succes. De lp en het kleinere broertje, de single, domineerden lange tijd de muziekindustrie. Naast het bezoeken van concerten kon je de nieuwste muziek bijna alleen via deze geluidsdragers beluisteren.
 4. Hoe kwam ‘vinyl’ aan haar einde?
  Daar is een grote schuldige voor aan te wijzen: de cd. Met de komst van de cd in de jaren tachtig kwam een einde aan de heerschappij van vinyl.
 5. Stelt het wat voor die ‘vinyl revival’?
  In 2011 werden in Nederland nog 304.000 vinyl albums verkocht. In 2013 verdubbelde dit aantal al naar 673.000 stuks. In 2017 gingen er in totaal 3,2 miljoen vinyl platen over de toonbank
 6. Waarom is de LP weer in?
  Het is gissen naar een precieze verklaring voor dit fenomeen, maar men denkt dat de revival te danken is aan de ‘vintage-rage’: “Oud wordt weer in. En zo’n antieke pick-up staat ook wel sjiek in de hoek van de kamer. Daarnaast is er een aantal invloedrijke artiesten en labels geweest die besloot om nieuw materiaal, naast digitaal, ook op vinyl uit te brengen.
 7. Is het verschil hoorbaar tussen de cd en de lp?
  Volgens de vynil liefhebber heeft een lp meer warmte in de sound. Je hoort meer pieken en dalen. Het geluid op een cd is helemaal opgepoetst en ‘perfect’ gemaakt. Vinyl laat veel meer pieken en dalen horen. Maar het verschil in geluid is nooit wetenschappelijk bewezen. Het betere geluid van vinyl kan dus ook de perceptie zijn van liefhebbers.

Liefhebbers vertelden dat lp’s de luisterervaring bijzonderder maken, dat ze de platen graag verzamelen en ze lp’s hele mooie producten vinden.  Wanneer je een cd draait, ben je niet echt heel actief naar de muziek aan het luisteren. Een plaat opzetten is een actievere handeling, dus je gaat er echt goed voor zitten en er actief naar luisteren.

Kom naar de Vinyl Friday op de derde vrijdag van de maand om deze luisterervaring met elkaar te delen. Neem je eigen elpees mee om je muziek met andere muziekliefhebbers te delen. Een platenspeler is aanwezig bij Kreek. Tot Vinyl Friday.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.