Filosofische avond “Wonderen”

Click to view map
When:
dinsdag 12 januari 2016 @ 20:00 – 22:00
2016-01-12T20:00:00+01:00
2016-01-12T22:00:00+01:00
Where:
Weverstraat 24
6862 DP Oosterbeek
Nederland
Cost:
4 € incl. een kop koffie of thee
Contact:
Jan Adema

Allemaal een gelukkig nieuwjaar gewenst.

Op dinsdag 12 januari is de eerste filosofieavond van 2016. Spreker deze keer is Schelte Heerema, hij heeft als onderwerp ’ Wonderen’ gekozen.

Wat zijn wonderen? Wie gelooft er in wonderen? De filosofen Spinoza, Hobbes en Hume hebben zo hun bedenkingen bij het bestaan van wonderen en weten dit zorgvuldig te onderbouwen. Wat zijn de verschillen, wat de overeenkomsten tussen hun denkwijzen? Schelte Heerema zal ons hieromtrent wegwijs maken. Vervolgens is het aan de deelnemers om hier verder mee aan de slag te gaan.

…De duidelijke gevolgtrekking is (en dit is een algemene regel die de aandacht verdient), ‘dat geen getuigenis voldoende is om een wonder vast te stellen, behalve als de getuigenis van zo’n karakter is, dat zijn valsheid wonderbaarlijker zou zijn dan het feit dat hij probeert aanvaard te krijgen. En zelfs in dat geval is er een wederzijdse vernietiging van argumenten en de betere geeft ons slechts zoveel vertrouwen als overblijft na aftrek van de mindere’ Wanneer iemand me vertelt dat hij heeft gezien dat een dode tot leven werd gewekt, vraag ik me onmiddellijk af of het waarschijnlijker is dat deze persoon me voor de gek houdt of zelf voor de gek gehouden is, of dat het feit, wat hij vertelt, werkelijk gebeurd is. Ik weeg het ene wonder tegen het andere en in overeenstemming met wat ik ontdek de beste verklaring te zijn, geef ik mijn beslissing en wijs altijd het grootste wonder af. Als de valsheid van zijn verklaring wonderbaarlijker zou zijn dan de gebeurtenis die hij vertelt; dan en slechts dan kan hij aannemen mijn geloof of oordeel te hebben verkregen.

Deze tekst komt uit “An Enquiry concerning Human Understanding” section 10, http://www.davidhume.org/texts/ehu.php#E10.

natuurVoor mensen die (in het nederlands) willen lezen wat Spinoza over deze materie dacht de volgende link:

Theologisch-Politiek Traktaat, Hoofdstuk 6 Over Wonderen
http://www.verbodengeschriften.nl/html/theologisch-politiektraktaat-hfdst.6.html

en nog een nagekomen filmpje:

Groet van de organisatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *