Filosofische avond ” Johan Cruijff”

When:
dinsdag 12 september 2017 @ 20:00 – 22:00
2017-09-12T20:00:00+02:00
2017-09-12T22:00:00+02:00
Where:
Weverstraat 24
6862 DP Oosterbeek
Nederland
Cost:
€ 4,-
Contact:
Schelte Heerema

De filosofische avond zal op 12 september in het teken staan van Johan Cruijff, groot voetballer, voetbalcoach en taal-goochelaar.

De avond zal worden begeleid door Gideon Boekenoogen. Gideon heeft eerder in het Filosofisch cafe van Kreek een avond begeleid over Socratisch coachen. In zijn werk als organisatie adviseur is echter niet alleen Socrates voor hem een belangrijke inspiratiebron, maar ook Johan Cruijff. Niet alleen als voetballer, maar ook vanwege zijn bijzondere (levens)filosofie. Afgelopen mei filosofeerde Gideon tijdens het Ardennenweekend in Zeeland met Jan Adema over de vraag wat nu eigenlijk de filosofie van Johan Cruijff is en daar ontstond het idee om een avond te besteden aan de filosofie van Johan Cruijff. Op 12 september 2017 is het zover!

Cruijff is natuurlijk in de eerste plaats bekend als een van de meest succesvolle voetballers ooit. Daarnaast was hij ook een verdienstelijk voetbalcoach en bekend bij meer dan de helft van de mensen op deze wereld. Johan Cruijff wordt echter niet genoemd in de Canon der beroemde filosofen. De meeste mensen zullen hem dan ook geen filosoof noemen. Toch is “de filosofie van Cruijff” een veel gehoorde term in de media waar iedereen zich wel iets bij kan voorstellen.

Tijdens de filosofische avond gaan we onderzoeken wat die filosofie van Johan Cruijff nu eigenlijk inhoudt, wat deze voor jou kan betekenen in het dagelijks leven en komt de vraag aan de orde of Johan Cruijff wel een filosoof te noemen is. Zou het niet geweldig zijn als we in navolging van Plato die Socrates tot de grootste filosoof gemaakt heeft, in de Kreek Cruijff kunnen promoveren tot groot hedendaags filosoof?

Natuurlijk ontbreekt een inleiding over het leven van Johan niet en zullen er belangrijke vragen beantwoord worden zoals: Hoe heette zijn vader en zijn moeder, door wie is hij beïnvloed en wat waren de breekmomenten in zijn leven.

Pieter Winsemius heeft in 2004 een boek geschreven over Cruijff en leiderschap, “Je gaat het pas zien als je het doorhebt”. Dit zal zeker gelden voor deze avond!

 

Na afloop van de avond is er de mogelijkheid van gedachten te wisselen en nog een drankje te drinken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *