Filosofisch Café – Sociaal Recht in de 21ste eeuw

Click to view map
When:
dinsdag 14 maart 2017 @ 20:00 – 22:00
2017-03-14T20:00:00+01:00
2017-03-14T22:00:00+01:00
Where:
Weverstraat 24
6862 DP Oosterbeek
Nederland
Cost:
€ 4,- incl. consumptie koffie of thee
Contact:
Jan Adema
06-39121819

Komende dinsdag 14 maart is er weer filosofie-avond in de Kreek.
We zijn heel blij met Willemijn Roozendaal als spreker voor deze keer. Het onderwerp zal zijn sociaal recht in de 21ste eeuw.

Hieronder licht Willemijn de inhoud van de avond toe. Als bijlage vinden jullie ook drie bestanden met betrekking tot het onderwerp. Het is zeker de moeite waard om deze vooraf te lezen.

 

Sociaal recht in de 21e eeuw

Het rechtsgebied van het sociaal recht is ontstaan in de 20e eeuw en heeft in ruim honderd jaar een belangrijke bijdrage geleverd aan de emancipatie van de arbeider. Nu dat project zo’n beetje is voltooid, rijst de vraag: hoe nu verder? Hebben we in deze eeuw nog wel behoefte aan solidariteit en bescherming van zwakkeren? Is het misschien tijd voor het ontwikkelen van nieuwe beginselen voor het inrichten van de arbeidsmarkt? Of is de correctie op marktwerking ten behoeve van de bescherming van de persoonlijke leefwereld van burgers van alle tijden en moeten we juist vechten voor behoud of zelfs de uitbreiding daarvan?

Willemijn Roozendaal neemt u mee voor een korte inleiding door de filosofie over beginselen van het sociale recht. Daarna stelt zij een actueel probleem aan de orde, namelijk het fenomeen zelfstandige zonder personeel. De zzp’er vecht voor vrijheid maar wordt daarin volgens sommigen belemmerd door het sociaal recht. Heeft de zzp’ er recht op meer vrijheid? Hoe verhoudt zich dit tot de bescherming van werknemers?

Willemijn Roozendaal is hoogleraar sociale zekerheidsrecht en arbeidsrecht aan de VU.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *