Filosofisch Café: Schoolvak filosofie: les en examen

Click to view map
When:
dinsdag 10 mei 2016 @ 20:00 – 22:00
2016-05-10T20:00:00+02:00
2016-05-10T22:00:00+02:00
Where:
Weverstraat 24
6862 DP Oosterbeek
Nederland
Cost:
€ 4,- incl. kopje koffie of thee
Contact:
Jan Adema / Ernestine Scheer / Henk van der Does

Schoolvak filosofie: les en examen

Het vak filosofie heeft al een tijd zijn plek op de middelbare school als eindexamenvak, zowel op het vwo als op de havo. Elk jaar doen enkele duizenden scholieren hun eindexamen filosofie. Maar kun je wel examen doen in filosoferen? Zou Socrates zich niet in zijn graf omdraaien? Zou filosofie niet veeleer een vak zonder toetsing en examens moeten zijn, een vak dat alleen socratische vaardigheden oefent.

Dinsdag 10 mei komt Pim Willemsen, docent filosofie op een middelbare school, u laten proeven van het schoolvak. Dit betekent dat hij u in lessituaties gaat plaatsen om u zich vervolgens te laten verdiepen in examenvragen. Samen moeten we dan tot een antwoord komen (het blijft filosofie: Pim gaat geen dogma opleggen) over kwesties als:

  • Is dit een nuttig vak voor scholieren of moeten we het vak maar afschaffen?
  • Is het een vak dat toetsbaar is? Hoe is ervoor te zorgen dat het examenvak geen historische filosofenkunde wordt?
  • Zijn de huidige eindexamens daarvoor geschikt?

Centraal zal het onderwerp vrije wil staan, omdat dit het meest recente eindexamenthema is op het vwo waarvan examens beschikbaar zijn.

Neem vooral uw smartphone mee!

Bronnen:

§Vakvereniging filosofiedocenten: http://www.vfvo.nl/filosofie-als-schoolvak.php

§Examens filosofie zijn op internet beschikbaar, inclusief correctiemodellen. Een site die examens per vak op een rijtje heeft is: http://www.alleexamens.nl/alleexamens/vwo/?Vak=Filosofie (voor vwo) of http://www.alleexamens.nl/alleexamens/havo/?Vak=Filosofie (voor havo)

§Een overzicht wat vwo-leerlingen moesten beheersen toen vrije wil het examenonderwerp was: https://www.examenblad.nl/examenstof/syllabus-2015-filosofie-vwo/2015/vwo/f=/filosofie_vwo_2015_def.pdf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *