Filosofisch Café – Kritisch Denken

When:
dinsdag 8 december 2015 @ 20:00 – 22:00
2015-12-08T20:00:00+01:00
2015-12-08T22:00:00+01:00
Cost:
€ 4,-

Op dinsdag 8 december is onze volgende filosofische avond in Kreek.
Het onderwerp is Kritisch denken. Henk van der Does zal de avond leiden; hieronder een inleiding om vooraf te lezen.
Het programma begint om 20.00 uur en eindigt rond 22.00 uur. Daarna is de bar open voor een drankje en een goed gesprek.

We hopen jullie allen te zien op de 8ste december.

Groet Ernestine, Henk, Jan.

 

KRITISCH DENKEN (helder, kritisch, rationeel denken)

We zijn niet evolutionair – ofwel van nature uit – kritisch ingesteld. Dat moeten we aanleren en daarvoor is, heel, heel veel oefening nodig.
Bertrand Russell, Brits filosoof, vorige eeuw, schreef in zijn boek Sceptical Assets: Ik zou de lezer een doctrine in overweging willen geven die naar ik vrees zeer paradoxaal en successief lijkt. De doctrine in kwestie is deze: “HET IS ONWENSELIJK TE GELOVEN IN EEN BEWERING, ALS ER GEEN ENKELE REDEN IS OM TE GELOVEN DAT ZE WAAR IS”!
Dit is mede de kern van het kritisch denken. Wat is filosoferen anders dan kritisch denken en dus vragen stellen over het hoe en waarom, argumenten geven, doorvragen. Socrates is een prachtig voorbeeld weten we, en dat ervoeren we ook enkele weken terug op onze filo-avond.

Niettemin stellen we vast dat ook in de 21e eeuw tal van mensen geloof hechten aan zaken die buitengewoon onwaarschijnlijk zijn.
Mensen geloven in demonen, heksen, duivels, spoken, engelen, elfjes, kaboutertjes, complottheorieën bijv.9/11, in pseudowetenschappen, homeopathie of dat mensen lepeltjes kunnen plooien, we geloven in mediums die contact met doden kunnen hebben, … dat de wereld dan en dan vergaat, gelovigen in de z.g. Rapture-beweging, enz. enz. De lijst is eindeloos. De centrale vraag is: hoe komt het dat mensen zo kwetsbaar zijn voor irrationele opvattingen en wat kunnen we doen om besmetting door foute of twijfelachtige informatie te voorkomen?
Een vraag die ook aan bod komt: Hoe komt het dat juist zeer intelligente mensen extra kwetsbaar zijn voor irrationele opvattingen?
Belangrijke tip in het algemeen is o.a. je afvragen: Wat zou de ongelovige Thomas doen? Nadere toelichting volgt.

Het zou mooi zijn als we op 8 december allemaal een voorbeeld(en) hebben van (wel heel) onkritisch denken bij jezelf of bij een ander.
Op uitnodiging van Henk van der Does

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *