Filosofisch cafe over beoordelen

When:
dinsdag 14 november 2017 @ 20:00 – 22:00
2017-11-14T20:00:00+01:00
2017-11-14T22:00:00+01:00
Where:
Weverstraat 24
6862 DP Oosterbeek
Nederland
Cost:
€ 4,-
Contact:
Schelte Heerema/ Jan Adema

In november gaat Jan Adema het hebben over “beoordelen”.

*/Beoordelen/ als omgangsvorm tussen mensen.*

Een examen, een sollicitatie, een functioneringsgesprek, we hebben allemaal te maken met beoordelingen en de consequenties die er aan zijn verbonden. Toch weten we niet zo veel over dit verschijnsel. Waarom beoordelen we elkaar eigenlijk? Wat is goed beoordelen?

Een beoordeling is niet moreel, maar gaat wel over iemand, of iets van iemand. Een beoordeling speelt zich af op het grensvlak van subjectiviteit en objectiviteit. ‘/Goed beoordelen is niet gedefinieerd aan privé- of groepsmaatstaven, en ook niet of althans niet uitsluitend aan technische regels die logisch kunnen worden afgeleid. Er kleeft onvermijdelijk iets ethisch aan de beoordeling/.’ zegt Hofstee in zijn boek ‘/Principes van beoordeling’/ dat de rode draad is van deze avond.

Wat is de rol van de beoordelaar, de beoordeelde en de beoordelingsautoriteit en hoe zit een ethische en methodische beoordeling in elkaar? Met behulp van voorbeelden en vragen gaat we samen op zoek naar antwoorden.

Jan Adema is toetsdeskundige bij Cito, bestuurslid bij de Nederlandse Vereniging voor Examens en lid van enkele examencommissies in mbo en ho.

 

Na tienen is er de mogelijkheid om nog wat na te praten en wat te drinken tot een uur of 12.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *