Filosofiecafé

Click to view map
When:
dinsdag 9 oktober 2018 @ 20:00 – 22:00
2018-10-09T20:00:00+02:00
2018-10-09T22:00:00+02:00
Where:
Weverstraat 24
6862 DP Oosterbeek
Nederland
Cost:
€ 4,- per persoon
Contact:
Jan Adema
06-39121819

Op dinsdag 9 oktober a.s. willen we met elkaar van gedachten gaan wisselen naar aanleiding van het gedachtegoed van Friedrich Nietzsche.

Friedrich Wilhelm Nietzsche is een beroemd en invloedrijk filosoof. Wereldwijd – in Europa, China, Japan, Australië, Afrika, Amerika – wordt er ook nu nog dagelijks over hem geschreven, boeken uitgegeven, scripties, commentaren etc. Kortom Nietzsche is een van de belangrijkste filosofen en cultuurcriticus en criticaster van zijn tijd. Hij was ook musicus, dichter en psycholoog.

Hij is bekend geworden vanwege zijn gedachtegoed over goed en kwaad, zijn theorieën over de menselijke wil, zijn doodverklaring van God en zijn geschiedsfilosofie. Tot zijn belangrijkste werken behoren m.i. “Menschliches Alzumenschliches, Die fröhliche Wissenschaft, Also sprach Zarathustra en Ecce Homo”. Al zijn boeken (ca. 15) zijn (gelukkig!) in het Nederlands vertaald. De kernideeën in Nietsches filosofie zijn: een volstrekt atheïsme, nihilisme, de opvatting dat normen nooit absoluut zijn maar subjectief en situatie afhankelijk, en een klemtoon op menselijke moraliteitskwesties en oerdriften. Alles wat goed is draaide volgens Nietzsche om macht en de wil om macht te hebben. Zijn ideeën hadden ook impact op de geschiedfilosofie en geschiedschrijving. Hij bekritiseerde de historici van zijn tijd. De negentiende eeuw was een tijdperk waar de geschiedenis van groot belang werd beschouwd. Nietzsche relatativeerde deze gedachte door te stellen dat geschiedenis veel nadelen en eigenlijk een beperkte nuttigheid had: in dienst staan van het menselijk leven en de toekomst.

Om je in te lezen vind ik vooral het boek “De vrolijke wetenschap” een aanrader. Ligt op mijn nachtkastje! Verder behoef je “Nietzsche” maar aan te klikken op internet met een specificatie van een boek (bijv. De vrolijke wetenschap! ) of iets anders en je krijgt veel informatie. Graag wil ik deze avond ingaan op diepgaande vragen(dilemma’s) van Nietzsche voor hemzelf maar vooral ook aan ons, een aantal van deze vragen aan u voorleggen en daarover gezamenlijk discussiëren (evtl in groepjes), terugkoppelen en dan (evtl van mij) horen van wat Nietzsche ervan vindt.

We kunnen alvast nadenken over één van de vragen van Nietzsche aan ons: “Wat is waarheid? Is waarheid beter dan leugen?”…. discussie volgt…

Het volgende aforisme van N stemt ook tot nadenken:

“Als je in de afgrond kijkt, kijkt de afgrond ook in jou”. Een doordenkertje, toepasbaar op veel gebieden.
Ook spits van N: “Men beloont een leraar slecht als men steeds zijn leerling blijft”.

Henk van der Does, mede-oprichter van het filosofisch café, zal deze avond verzorgen.

Elke 2e dinsdag van de maand is er een filosofisch café in Kreek. Een avond waarop mensen met elkaar in gesprek gaan. Samen filosoferen scherpt de geest en nodigt uit om voortdurend te blijven nadenken. Het houdt je bij de les. Het spiegelt je vermoedens hoe het zit met de wereld en jouw kijk daarop.

U bent welkom vanaf 19:30. Het programma begint om 20.00 uur en eindigt rond 22.00 uur, daarna is de bar nog open. Entree is € 4,-

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *