Filosofiecafé: Beschaafde minachting: het einde van de politieke correctheid?

Click to view map
When:
dinsdag 8 mei 2018 @ 20:00 – 22:00
2018-05-08T20:00:00+02:00
2018-05-08T22:00:00+02:00
Where:
Weverstraat 24
6862 DP Oosterbeek
Nederland
Cost:
€ 4,- per persoon
Contact:
Jan Adema
06-39121819

Beste bezoeker van het filosofiecafé van Kreek Oosterbeek,

Op dinsdag 8 mei zal er wederom een inleiding worden gehouden door Rijk Schipper met aansluitende discussie. Het onderwerp van de avond is:

Beschaafde minachting: het einde van de politieke correctheid?

Al te lang heeft links vastgehouden aan het concept van de ‘politieke correctheid’. Daardoor was het niet meer in staat zich te verweren tegen beslist afkeurenswaardige opvattingen en praktijken, onder meer afkomstig uit de radicale islam. Populistisch rechts is in dat gat gedoken door zich op te werpen als verdediger van de westerse identiteit. Toch laten de populisten keer op keer blijken niets van de echte westerse idealen te hebben begrepen. Die zijn immers afkomstig uit de Verlichting en behelzen onder meer kritiek, debat en oriëntatie op de wetenschap.

De remedie is: ‘beschaafde minachting’. Dit concept zet de Zwitsers-Israëlische filosoof en psychoanalyticus Carlo Strenger uiteen in zijn prikkelende essay Beschaafde minachting: handleiding voor het verdedigen van onze vrijheid. Doorgeschoten tolerantie zal moeten wijken voor scherpe terugwijzing van opvattingen en praktijken die niet in onze samenleving passen. De wetenschap levert munitie voor een waarachtig en open debat. Onze democratie is het waard te worden verdedigd, zowel tegen haatdragend fundamentalisme als tegen oppervlakkig populisme, aldus Strenger. In de woorden van recensent Fokke Obbema in de Volkskrant: ‘Zijn route komt neer op het helpen van links door het te kritiseren’.

We zullen dit essay, dat door mij is vertaald, op dinsdag 8 mei nader bekijken. Daarbij komen ook enkele concrete gevallen die Strenger noemt ter sprake, zoals de fatwa tegen Salman Rushdie en de problemen die Ayaan Hirsi Ali ondervond in Nederland. Het motto van de avond zal zijn: ‘Vijanden van de Verlichting verdienen beschaafde minachting!’

https://www.volkskrant.nl/recensies/met-zijn-polemische-vlotte-stijl-dwingt-strenger-de-lezer-ertoe-zelf-positie-te-nemen-in-het-populistische-debat~a4560009/

https://www.trouw.nl/religie-en-filosofie/onzinnige-ideeen-moet-je-durven-minachten~a7a48c16/

Het boek is te bestellen bij uitgeverij Klement, Utrecht:

https://www.uitgeverijklement.nl/boek/beschaafde-minachting/

De avond begint om 8 uur en de deur is open om half acht. Rond negenen houden we een kwartiertje pauze met de mogelijkheid een verfrissing te gebruiken. Daarna discussie tot 10 uur.
De toegang bedraagt 4 euro.

Elke 2e dinsdag van de maand is er een filosofisch café in Kreek. Een avond waarop mensen met elkaar in gesprek gaan. Samen filosoferen scherpt de geest en nodigt uit om voortdurend te blijven nadenken. Het houdt je bij de les. Het spiegelt je vermoedens hoe het zit met de wereld en jou kijk daarop.

U bent welkom vanaf 19:30. Het programma begint om 20.00 uur en eindigt rond 22.00 uur, daarna is de bar nog open. Entree is € 4,-

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *