Filosofieavond: Evolutionaire Psychologie

When:
dinsdag 13 september 2022 @ 20:00 – 22:00
2022-09-13T20:00:00+02:00
2022-09-13T22:00:00+02:00
Where:
Kreek
Weverstraat 25
Oosterbeek
Cost:
4,00

Elke 2e dinsdag van de maand is er een filosofisch café in Kreek. Een avond waarop mensen met elkaar in gesprek gaan. Samen filosoferen scherpt de geest en nodigt uit om voortdurend te blijven nadenken. Het houdt je bij de les. Het spiegelt je vermoedens hoe het zit met de wereld en jouw kijk daarop.

Beste geïnteresseerde,

Dinsdagavond 13 september zal het onderwerp zijn Evolutionaire Psychologie. Spreker is Jan Adema. Zaal open 19.30. Aanvang 20.00 uur. Einde 22.00 uur.
Op deze avond wordt ingegaan op de principes van de evolutietheorie en op de principes die de evolutionaire psychologie daaruit afleidt. In het bijzonder zal er aandacht zijn voor de ideeën over man vrouw verschillen en over het menselijk vermogen tot samenwerken.
Een van de uitgangspunten is dat onze menselijke psychische eigenschappen een evolutionaire ontstaansgeschiedenis hebben.
Hierbij een citaat van de website van de Universiteit Gent over bovenstaand onderwerp:
[…] De evolutionaire theorie voorspelt dat er sommige aangeboren verschillen zullen zijn tussen mannen en vrouwen, dat deze verschillen waarschijnlijk cognitieve verschillen bevatten, en, misschien, dat er niet veel kan gedaan worden om deze verschillen uit te wissen.
Als je deze implicaties voorstelt als seksistisch, dan is evolutionaire psychologie seksistisch. Niets in de evolutionaire theorie echter bevoorrecht mannen over vrouwen, noch dicteert sociale ‘rollen’ voor beide geslachten. Zijn eierstokken superieur tegenover testikels? Deze vraag is zinloos. Zijn mannelijke partner preferenties superieur tegenover vrouwelijke partner preferenties? Deze vraag is evenzeer zinloos. Evolutionaire psychologie focust op de eigenschappen van individuen. […]
En voor wie hierover alvast meer wil lezen:
https://www.evolutietheorie.ugent.be/over-evolutietheorie/faq/evolutionaire-psychologie-seksistisch

Welkom aanstaande dinsdag!

U bent welkom vanaf 19:30. Het programma begint om 20.00 uur en eindigt rond 22.00 uur, daarna is de bar nog open.

Entree is € 4,-

Wilt u maandelijks op de hoogte worden gebracht van de onderwerpen van deze avonden? Stuur dan een mailtje naar jan.adema@upcmail.nl met als onderwerp Aanmelden filosofiecafe.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *