Filosofie – “Vriendschap” door Dick Kleinlugtenbelt

Click to view map
When:
dinsdag 13 december 2016 @ 20:00 – 22:00
2016-12-13T20:00:00+01:00
2016-12-13T22:00:00+01:00
Where:
Weverstraat 24
6862 DP Oosterbeek
Nederland
Cost:
€ 4,-
Contact:
Jan Adema

grhfilosofievriendschapwebVriendschap, een onderzoek

Vriendschap is een hoofdthema in de klassieke filosofie. De Grieken wisten heel goed wat een vriend is. Ze hadden een diepgaande en onderzoekende filosofische discussie over vriendschap. Ze hebben de vriendschap ten volle ontplooid. Met de terugkeer van de klassieke levenskunst in onze moderne maatschappij keert ook de vriendschap terug. De hedendaagse levenskunst kan omschreven worden als de zorg voor een bevriende relatie met jezelf en anderen. Vriendschap is dan een moderne uitdaging. Er zijn diverse aanleidingen, zoals de crisis in onze gezins- en familieverbanden, het te ver doorgevoerde individualisme en de vraag hoe onze samenleving sociaal kan blijven. Wat is vriendschap? Welke soorten vriendschap zijn er te onderscheiden? Hoe raak je en blijf je bevriend met een ander? Wanneer eindigt vriendschap? Wat zijn de verschillen tussen vriendschap en liefde?

Dick Kleinlugtenbelt staat tijdens het filosofisch café stil bij deze vragen en zal in een gesprek met de deelnemers een onderzoek doen naar vriendschap.

over de spreker:

Dick Kleinlugtenbelt is socioloog en filosoof. Hij geeft op diverse plekken lezingen, cursussen en trainingen op het gebied van levenskunst, ethiek, socratische gespreksvoering, moreel beraad en vriendschap. Hij is auteur van diverse artikelen en boeken. Zo verscheen in 2010 zijn boek ‘Levenskunst. Bevriend raken met jezelf en de ander’.

 

Enkele uitspraken over vriendschap:

Een vriend is een tweede ik (Aristoteles)

Vriendschap is het verlangen naar het opheffen van een gemis dat bij jou hoort en dat een vriend je geeft (Socrates)

Werkelijke vriendschap is alleen mogelijk tussen personen die gemeenschappelijk streven naar het goede (Seneca)

Van alle middelen tot levensgeluk die de wijsheid ons verschaft, is het verwerven van vriendschap verreweg het belangrijkste (Epicurus)

Mensen worden vrienden als ze over wat ze gemeen hebben met elkaar in gesprek gaan (Hannah Arendt)

Hoe onzeker is de grond waarop al onze vriendschappen steunen, hoe nabij zijn koude regenbuien en slecht weer, hoe vereenzaamd is ieder mens! Ziet iemand dit in (…..) dan raakt hij misschien de bitterheid en de scherpte kwijt van het gevoel waarmee de wijze uitriep: ‘ vrienden, er zijn geen vrienden!’ In plaats daarvan zal hij zichzelf erkennen: jawel, er zijn vrienden, maar je hebt hen aan de dwaling, de misleiding omtrent je persoon te danken ; en zij moeten geleerd hebben te zwijgen om met je bevriend te kunnen blijven, want bijna altijd berusten dergelijke menselijke betrekkingen hierop, dat er een paar dingen nooit worden gezegd,… (Friedrich Nietzsche)

Vriendschap ontluikt, gedijt en groeit louter door ervan te genieten (Montaigne)

Vriendschap doet recht aan de spanning tussen gelijkheid en verschil (Derrida)

Vriendschap is belangeloos, waarbij sympathie de fundamentele drijfveer is (David Hume)

3840x2160-humor-31864

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *