Expositie: ‘ZACHTAARDIGE Tegendraadsheid’ van Hent van den Berg

When:
dinsdag 5 juni 2018 @ 13:00 – zaterdag 1 september 2018 @ 17:00
2018-06-05T13:00:00+02:00
2018-09-01T17:00:00+02:00
Cost:
Free
Contact:

Als je houdt van de magie van het alledaagse en het vanzelfsprekende, geen kunstenaar wilde worden maar het altijd al was en de eeuwige jeugd kunt vertolken, dan moet je haast wel Hent van den Berg zijn. Dan is de kroontjespen het te bespelen instrument en levert de notenboom die prachtige diepbruine inkt die elke tekening het eeuwige leven gunt. Zo zal je hand zich vanzelfsprekend en direct verbinden met het oog en de waarneming. De lijn die zo een eigen weg vindt en als een rode draad loopt door al zijn zoektochten en experimenten, is de lijn als de noodzakelijke verbinding tussen tekenen en getekend worden.

Zelf spreekt Hent over een speelse tegendraadsheid en doelt daarmee op het verweer tegen het leven dat hem heeft getekend. In zijn jeugd waren het de verschrikkingen van de oorlogsjaren en de periode direct daarna die zo het leven tekenden. Zijn vitaliteit is de sterke motor die hem hielp om het eigenzinnige en onafhankelijke leven te leiden dat hem past als een soepel maatpak. Sinds begin jaren 70 bewoont Hent met veel plezier en liefde huis de Poel in Kesteren. Deze idyllische plek is een vrijplaats en klein paradijs nabij de uiterwaarden van de Neder-Rijn. Het werd een trefplaats waar de muzen feest vierden en er met diepe ernst voor het spel gekozen werd. Een tegenwicht tegen het klimaat waarin kunst tot hoogdravende en sacrale hoogte wordt verheven. Met ernstig bezwaar tegen de perverse prikkels die er van de commerciële kunstmarkt uitgaan. Een organische wereld waarbinnen Hents atelier een creatief universum is, en waar verleden en heden over elkaar buitelen.
Kom genieten van zijn prachtige tekeningen, van de portretten, paarden en penseelstreken. Maar ook van de gevonden voorwerpen, de aardse objecten die net zo herkenbaar en vanzelfsprekend zijn als verwonderlijk, quasi naïef en inventief.

Hent van den Berg exposeert met zijn werk in Kreek van dinsdag 5 juni tot en met zaterdag 1 september. N.B. Kreek is in de zomermaanden gesloten van maandag 23 juli 2018 tot en met vrijdag 10 augustus 2018.

De expositie is tijdens openingstijden te bezoeken en de entree is gratis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *