Expositie: Leeft Oosterbeek in het verleden?

When:
dinsdag 4 februari 2020 – zaterdag 29 februari 2020 all-day
2020-02-04T00:00:00+01:00
2020-03-01T00:00:00+01:00
Cost:
Free
“De man” is niet specifiek gebaseerd op een specifiek verhaal uit Oosterbeek. Misschien is het wel een verhaal van ons allemaal. In het verleden leven kan, maar je moet oppassen dat je de toekomst niet uit het oog verliest.

In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, inmiddels 75 jaar geleden. Nog maar enkele van de veteranen die deelnamen aan de strijd tegen de vijand zijn nog in leven. Wij vieren nu dat we sinds 1945 weer in vrijheid leven, dat we samen verantwoordelijk zijn om dat besef van vrijheid door te geven aan nieuwe generaties.

Op dinsdag 4 februari wordt deze tentoonstelling geopend in cultuur- centrum Kreek in Oosterbeek. Met werken van 9 studenten van verschillende ArtEZ-studierichtingen. De studenten hebben tijdens een interdisciplinair project ansichtkaarten gemaakt in Oosterbeek. Oosterbeek is gekozen vanwege haar belangrijke rol in de Tweede Wereldoorlog. Het project heeft als hoofdthema ‘Kritisch Herdenken’. De centrale vraag van de studenten was: Leeft Oosterbeek in het verleden? Ansichtkaarten kunnen gelden als een souvenir uit ‘een andere wereld’, een wereld waar je tijdelijk bent en het thuisfront laat delen in de bezienswaardigheden op reis.

“Blik in het verleden” gaat over hoe wij naar het verleden kijken. Terugblikken en herdenken zijn dingen die vaak worden geassocieerd met stilstand. Wij vragen ons af of deze stilstand ook zou kunnen worden omgezet in beweging.

Uitvergrotingen van deze ansichtkaarten vormen de expositie.  Onderdeel van dit project was ook een bezoek aan de kunstenaarsateliers in de Reijenga MAVO en bij kunstverzamelaars thuis; ze gingen naar de donderdagmarkt op het Stadhuisplein om mensen te interviewen en ze bestudeerden oude kaarten uit de WOII om de veranderingen in het dorp te ontdekken.

De tentoonstelling is te bezichtigen van dinsdag 4 februari tot en met zaterdag 29 februari tijdens de reguliere openingstijden van dinsdag tot en met zaterdag van 13 tot 17 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *