Filosofie online: Heeft de natuur een wil?

When:
dinsdag 19 mei 2020 @ 20:00 – 21:30
2020-05-19T20:00:00+02:00
2020-05-19T21:30:00+02:00

Dinsdag 19 mei zal Jan Drentje om 20.00 voor de 2e keer een online filosofie lezing geven. En jij kunt deze vanaf je eigen laptop of computer volgen. Zelfs kun je actief vragen stellen via de videoverbinding. Of via de chat, je schrijft dan een berichtje, die iedere deelnemer kan lezen en beantwoorden.

Over de spreker: Jan Drentje is al bijna twee jaar bestuurslid van stichting Kreek, verbonden aan de RUG als onderzoeker politieke geschiedenis en filosofie.

Wat is het onderwerp?
Opnieuw wordt dit een online filosofie lezing met als onderwerp vanavond de natuurfilosofie. Titel: Heeft de natuur een eigen wil?Deze keer over de Gaia-hypothese van de inmiddels 100-jarige chemicus James Lovelock: de aarde is een zelfregulerend complex systeem dat gunstige omstandigheden creëert voor levensvormen. De mens kan in een dergelijke visie door de natuur ook gezien worden als een gevaarlijke plaag, die het voortbestaan bedreigt.

In deze lezing verkennen we de ontwikkeling van de natuurfilosofie zoals die zich vanaf de oudheid heeft ontwikkeld en stellen we aan de hand van het denken van de wetenschapsfilosoof Bruno Latour de vraag: hoe kunnen we weten wat de natuur wil?

Hoe doe je mee? Het is niet moeilijk. Je klikt dinsdagavond op de volgende link: https://teams.microsoft.com/l/meetup-join/19%3ameeting_MzEwMTVjMjEtOGFmMi00MzE2LTk0YmEtMzlkZjQ1YjMyN2Y0%40thread.v2/0?context=%7b%22Tid%22%3a%222867a850-2fe5-43f7-92b9-8e326586b667%22%2c%22Oid%22%3a%225897f3ec-79e9-4ea7-b62b-4faac05644d9%22%7d
Vervolgens vraagt je browser (let op: het werkt niet op Firefox, gebruik bijvoorbeeld Google Chrome), die de link heeft geopend, wat je wil doen. Je klikt dan op de knop Deelnemen op het web, dan krijgt de spreker, in dit geval Jan Drentje, een melding binnen, die hij zal activeren. Op jouw scherm komt iets te staan als: Iemand in de vergadering zou u dadelijk toegang moeten geven. Even geduld dus. Zodra je beeld hebt ben je klaar voor de lezing. Tijdens de lezing die Drentje geeft zal hij ook zo nu en dan zijn bureaublad met ons delen. Dit moet je even toestaan door het te accepteren. Je kunt nu afbeeldingen zien en teksten lezen die over het onderwerp gaan.
Begin wel op tijd, vanaf half 8 kun je actief deelnemen en dus op de knop drukken Deelnemen op het web, we hopen dat iedereen voor 8 uur klaar zit voor de lezing. Makkelijk dus, je hoeft geen programma te installeren of account ergens voor aan te maken. (Heb je de applicatie al van Microsoft Teams, dan kun je die natuurlijk gebruiken en hoef je niet te kiezen voor Deelnemen op het web)

Tips voor bij het videobellen:
De chat activeren: Wanneer je gebruik wil maken van de chatfunctie, klik je op het 3e icoontje van rechts. Er komt dan een chatscherm in beeld.
Heb je veel omgevingsgeluiden? Zet dan even je eigen microfoon uit. Dit doe je door op het microfoontje te klikken. Zet deze ook uit als je een filmpje luistert bijvoorbeeld.
Wil je zelf niet in beeld? Zet dan de camera uit door op het cameraatje te klikken. Nadeel: je kunt de lezing dan alleen nog horen.
Eigen bijdrage: 
Zoals jullie wellicht weten is Kreek al vanaf half maart gesloten. Komende dinsdag zal Rutte het advies geven hoe lang deze intelligente lockdown nog zal duren. Kreek heeft vrijwel geen inkomsten nu. Wil je een bijdrage leveren voor deze lezing? Maak dan het door jou gekozen bedrag onder vermelding van filosofie 19 mei over naar NL97ABNA0524793646, t.n.v. Cultuur- en ontmoetingscentrum Oosterbeek. We zijn met iedere euro heel blij!

Wil jij ook een lezing geven of ken je iemand die dat wil doen? 
Een online lezing of discussieavond is nu in principe elke avond mogelijk, mits het op tijd bij ons is aangemeld. Ook op het gebied van kunst of literatuur is het mogelijk een lezing te geven. Wil jij dat doen of ken je iemand die dat wil doen? Stuur dan even een mail naar Kreek: kreekobeek@gmail.com. Geef duidelijk aan waar je lezing over gaat en of het geschikt is voor de filosofie of bijvoorbeeld de kunstkoepel of een ander publiek.

Hartelijke groet,
het bestuur en de coördinatie van stichting Kreek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *