GRATIS BOEKEN? BookCrossing!
Wat is BookCrossing?
BookCrossing is een initiatief van en voor enthousiaste lezers uit de hele wereld. Boeken worden “in het wild” achtergelaten, zodat anderen ze kunnen lezen. www.BookCrossing.com is de website die dit alles mogelijk maakt.
Sinds wanneer bestaat het?
Idee: Maart 2001. Realisatie van de site: 17.04.2001. Tijdens de eerste 11 maanden kwamen er ongeveer 100 nieuwe leden per maand bij. In maart 2002 verscheen er een artikel over BookCrossing in .Book-Magazine., wat meteen de aandacht van de media trok … met als resultaat, dat er nu per dag zo.n 300-tal nieuwe leden zich aanmelden.
Wie doet het?
De 1.473.000 BookCrossers die 9.411.000 boeken geregistreerd hebben (stand November 2012) zijn van alle leeftijden en demografische categorieën.
Waar doen ze het?
BookCrossing is over de hele wereld verspreid. Natuurlijk komen de meeste leden uit Amerika, maar ook in Europa worden het er steeds meer. Boeken kennen immers geen grenzen.
Hoe werkt het?
BookCrossers registreren hun boeken op de site www.BookCrossing.com zodat ieder boek een uniek nummer (BCID) krijgt. Dit nummer wordt samen met een paar instructies op het boek geplakt. Iemand die zo’n boek vindt, kan dan aan de hand van het BCID op de site nakijken, vanwaar het komt, wie het allemaal gelezen heeft en zelf een “journal entry” schrijven, zodat anderen weten, dat het boek in goede handen is. Als de vinder het boek gelezen heeft, laat hij het weer vrij, bijvoorbeeld in een café, in een treincoupé of waar dan ook, zolang anderen het maar kunnen vinden.
Waarom doet Kreek eraan mee?
BookCrossing combineert avontuur, onbaatzuchtigheid en literatuur in een eenmalige mix, wat boekenvreters onweerstaanbaar vinden. Verder kun je het als een gratis boekenclub zonder grenzen zien. Het vrijlaten van boeken zelf, is een ervaring die BookCrossing zo mooi maakt!
Mijn eigen boeken vrijlaten?
Ja! Welke boeken staan al jarenlang eenzaam en vergeten in je kast, in een doos op de zolder of in de kelder? Deze boeken registreren, je mening er over schrijven, het unieke BCID erop aanbrengen en dan vrijlaten. En zien hoe deze boeken de wereld veroveren. Als je je echter niet van je eigen boeken kunt scheiden, vraag het dan aan je vrienden of families of kijk eens rond op vlooienmarkten …
De Site: www.bookcrossing.com
Tot mei 2010 was deze website uitsluitend in het Engels. Intussen “spreekt” BookCrossing reeds verschillende talen, onder anderen ook Nederlands (en zelfs Afrikaans!). En omdat BookCrossing.com een levende site is, waar constant nieuwe dingen aan worden toegevoegd, kan het gebeuren, dat tussen de Nederlandse zinnen nog iets in het Engels staat, wat zo snel mogelijk door de vertaalsters van BookCrossing in het Nederlands vertaald wordt.
Er is natuurlijk ook een Nederlandstalig forum, waar je over boeken kunt spreken (maar niet moet), je vragen kunt stellen met vrijwel een garantie op meerdere antwoorden en waar je gewoonweg plezier kunt hebben. Verder is er ook nog een Nederlandstalige Steunsite www.bookcrossers.nl.
Op de site kun je boeken registreren en een eigen uniek BCID geven, mededelen waar zulke boeken vrijgelaten worden (zodat andere BookCrossers op jacht kunnen gaan), kijken waar en wanneer boeken worden vrijgelaten (zodat je zelf op jacht kunt gaan), voor gevonden boeken een mededeling schrijven en deze dan weer vrijlaten.
Doe mee, het loont de moeite!